Piertuszkowo-miodowe wino "uspokoi" serce

Mikstura, opracowana przez św. Hildegardę, pomoże wzmocnić serce i złagodzić uczucie kłucia w klatce piersiowej.

Korzystaj ze starych przepisów
Korzystaj ze starych przepisów123RF/PICSEL

 Składniki:  10 łodyg zielonej  pietruszki wraz z liśćmi, 1 litr białego wytrawnego wina, 2 łyżki octu winnego, 300 g miodu

Jak przygotować: pietruszkę posiekaj, zalej winem, dodaj ocet winny i ogrzewaj przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodaj miód i gotuj jeszcze 4 minuty. Przecedź i jeszcze ciepłe przelej do czystych butelek przepłukanych niewielką ilością 70-procentowego alkoholu. Szczelnie zamknij.

Jak stosować: w dolegliwościach sercowych pij 2-3 łyżki winka dziennie. Możesz dodawać do herbaty zwykłej lub ziołowej. Trunek pomaga przy anginie wywołanej paciorkowcami.

Winko będzie bardziej "treściwe" i aromatyczne, jeśli dodasz do niego  4-5 łyżek owoców głogu (poprawia ukrwienie mięśnia sercowego), kilka goździków i pokruszoną laskę cynamonu.

David Gaboriaud. Co proponuje na śniadanie?Styl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas