Reklama

Reklama

Pigwa

Pigwę często mylimy z pigwowcem, który jest dużo mniejszy. Oba owoce mają podobne właściwości.

Owoc pigwy zawiera więcej witaminy C niż cytryna, dostarczy też sporo minerałów. Pobudzi przemianę materii, oczyści organizm z toksyn i ograniczy wchłanianie cukrów. Skutecznie wspomaga odchudzanie, dużo lepiej niż suplementy diety. Konitura, sok i nalewka z pigwy korzystnie wpływają też na serce i układ krwionośny, obniżają ciśnienie. 

Nasiona pigwy łagodzą zgagę, refluks, nieżyt żołądka i jelit. Z pestek pigwy można zrobić nalewkę (tzw. pestkówkę). Pół szklanki pestek pigwy zalej w słoju mieszanką spirytusu (1 szklanka) i syropu (szklanka wody plus szklanka cukru). 

Reklama

Odstaw na miesiąc, potem przecedź i zlej do butelek. Stosuj nalewkę po 1-2 łyżki dziennie. 

Syrop

Pokrojone i obrane owoce bez pestek zasyp cukrem (lub miodem), odstaw w ciepłe miejsce na dobę. Możesz dodać imbir i goździki. Sok zlej do słoików, zawekuj lub trzymaj w lodówce. 

Nalewka

3-4 pokrojone pigwy bez pestek zalej szklanką wódki i szklanką spirytusu. Odstaw na 14 dni. Po tym czasie zlej płyn, przefiltruj go przez gazę. Dodaj szklankę przegotowanej chłodnej wody, dosłodź miodem Leżakuj 3 miesiące. 

Kofitura

3-4 owoce obierz, pokrój w kostkę, dodaj 2 szklanki cukru i ok. 3/4 l wody, duś na małym ogniu. 

Gdy owoce zmiękną, dodaj imbir, cyna - mon, zmiksuj. Duś i mieszaj jeszcze 10-15 min. Gorącą masę przełóż do słoików. 

Zobacz także: 

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: Genowefa Pigwa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy