Pigwa
Pigwę często mylimy z pigwowcem, który jest dużo mniejszy. Oba owoce mają podobne właściwości.
Owoc pigwy zawiera więcej witaminy C niż cytryna, dostarczy też sporo minerałów. Pobudzi przemianę materii, oczyści organizm z toksyn i ograniczy wchłanianie cukrów. Skutecznie wspomaga odchudzanie, dużo lepiej niż suplementy diety. Konitura, sok i nalewka z pigwy korzystnie wpływają też na serce i układ krwionośny, obniżają ciśnienie.
Nasiona pigwy łagodzą zgagę, refluks, nieżyt żołądka i jelit. Z pestek pigwy można zrobić nalewkę (tzw. pestkówkę). Pół szklanki pestek pigwy zalej w słoju mieszanką spirytusu (1 szklanka) i syropu (szklanka wody plus szklanka cukru).
Odstaw na miesiąc, potem przecedź i zlej do butelek. Stosuj nalewkę po 1-2 łyżki dziennie.
Syrop
Pokrojone i obrane owoce bez pestek zasyp cukrem (lub miodem), odstaw w ciepłe miejsce na dobę. Możesz dodać imbir i goździki. Sok zlej do słoików, zawekuj lub trzymaj w lodówce.
Nalewka
3-4 pokrojone pigwy bez pestek zalej szklanką wódki i szklanką spirytusu. Odstaw na 14 dni. Po tym czasie zlej płyn, przefiltruj go przez gazę. Dodaj szklankę przegotowanej chłodnej wody, dosłodź miodem Leżakuj 3 miesiące.
Kofitura
3-4 owoce obierz, pokrój w kostkę, dodaj 2 szklanki cukru i ok. 3/4 l wody, duś na małym ogniu.
Gdy owoce zmiękną, dodaj imbir, cyna - mon, zmiksuj. Duś i mieszaj jeszcze 10-15 min. Gorącą masę przełóż do słoików.
Zobacz także: