Reklama

Po co nam błonnik?

​Pomaga schudnąć i zapobiega chorobom jelit, układu krążenia oraz cukrzycy typu 2. Największe ilości łatwo przyswajalnego błonnika znajdziesz w roślinach strączkowych i ziarnach.

Błonnik można porównać do szczotki, która sprząta z jelita niepotrzebne resztki pokarmowe, toksyny i inne zbędne produkty przemiany materii. Jak to się przekłada na nasze zdrowie, wyjaśnia dietetyk - Joanna Drygiel. 

Co on może?

Reguluje pracę przewodu pokarmowego.

Błonnik pobudza funkcję żucia i wydzielania śliny. Dzięki temu łatwiej trawimy pokarm. Wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, a więc może zmniejszać objawy u osób z nadkwaśnością i refluksem żołądkowo-jelitowym. Dzięki zdolności wiązania wody - chroni przed zaparciami. 

Gdy dostarczamy go w odpowiedniej ilości, zachowujemy właściwe proporcje między bakteriami probiotycznymi a gnilnymi. To warunkuje właściwe funkcjonowanie jelita. 

Reklama

Zapobiega nadwadze i otyłości. Pokarmy bogate w błonnik pokarmowy zwiększają uczucie sytości, ponieważ pęcznieją w żołądku i zwiększają swoją objętość. I mamy mniejszy apetyt.

Obniżanie stężenia cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dzięki niemu wchłania się mniej cholesterolu z pożywienia. Błonnik zwiększa także wydalanie tłuszczu ze stolcem i zmniejsza wchłanianie trójglicerydów z diety. 

Zapobiega cukrzycy typu 2. W jelicie przybiera konsystencję żelu i spowalnia wchłanianie glukozy do krwi. To z kolei zmniejsza wydzielanie insuliny przez trzustkę. 

Uwaga!

Dieta bogata w błonnik wymaga odpowiedniej ilości wypijanej wody - 1,5-2 l na dobę. W przeciwnym razie może spowodować zaparcie. 

Gdy go za dużo w diecie, może utrudniać wchłanianie leków i suplementów witaminowo-mineralnych, np. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K oraz wapnia, żelaza i cynku.  Powinny go ograniczyć osoby z chorobą wrzodową i zapaleniem trzustki. 

>>> Sprawdź, w jakich produktach znajduje się najwięcej błonnika. Tabelę znajdziesz na następnej stronie <<<

Najlepsze źródła błonnika

Produkt z tabeli Instytutu Żywności i ŻywieniaZawartość w g/100 g 
Otręby pszenne42,4
Wiórki kokosowe21,1
Fasola biała, suche nasiona15,7
Groch, suche nasiona15,0
Figi suszone12,9
Mąka żytnia, typ 200012,9
Suszone jabłka10,3
Suszone morele10,3
Musli z rodzynkami i orzecham9,7
Orzech kokosowy9,0
Soczewica czerwona, suche nasiona8,9
Ryż brązowy8,7

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy