Po co nam błonnik?
Pomaga schudnąć i zapobiega chorobom jelit, układu krążenia oraz cukrzycy typu 2. Największe ilości łatwo przyswajalnego błonnika znajdziesz w roślinach strączkowych i ziarnach.
Błonnik można porównać do szczotki, która sprząta z jelita niepotrzebne resztki pokarmowe, toksyny i inne zbędne produkty przemiany materii. Jak to się przekłada na nasze zdrowie, wyjaśnia dietetyk - Joanna Drygiel.
Co on może?
Reguluje pracę przewodu pokarmowego.
Błonnik pobudza funkcję żucia i wydzielania śliny. Dzięki temu łatwiej trawimy pokarm. Wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, a więc może zmniejszać objawy u osób z nadkwaśnością i refluksem żołądkowo-jelitowym. Dzięki zdolności wiązania wody - chroni przed zaparciami.
Gdy dostarczamy go w odpowiedniej ilości, zachowujemy właściwe proporcje między bakteriami probiotycznymi a gnilnymi. To warunkuje właściwe funkcjonowanie jelita.
Zapobiega nadwadze i otyłości. Pokarmy bogate w błonnik pokarmowy zwiększają uczucie sytości, ponieważ pęcznieją w żołądku i zwiększają swoją objętość. I mamy mniejszy apetyt.
Obniżanie stężenia cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dzięki niemu wchłania się mniej cholesterolu z pożywienia. Błonnik zwiększa także wydalanie tłuszczu ze stolcem i zmniejsza wchłanianie trójglicerydów z diety.
Zapobiega cukrzycy typu 2. W jelicie przybiera konsystencję żelu i spowalnia wchłanianie glukozy do krwi. To z kolei zmniejsza wydzielanie insuliny przez trzustkę.
Uwaga!
Dieta bogata w błonnik wymaga odpowiedniej ilości wypijanej wody - 1,5-2 l na dobę. W przeciwnym razie może spowodować zaparcie.
Gdy go za dużo w diecie, może utrudniać wchłanianie leków i suplementów witaminowo-mineralnych, np. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K oraz wapnia, żelaza i cynku. Powinny go ograniczyć osoby z chorobą wrzodową i zapaleniem trzustki.
>>> Sprawdź, w jakich produktach znajduje się najwięcej błonnika. Tabelę znajdziesz na następnej stronie <<<
Produkt z tabeli Instytutu Żywności i Żywienia | Zawartość w g/100 g |
Otręby pszenne | 42,4 |
Wiórki kokosowe | 21,1 |
Fasola biała, suche nasiona | 15,7 |
Groch, suche nasiona | 15,0 |
Figi suszone | 12,9 |
Mąka żytnia, typ 2000 | 12,9 |
Suszone jabłka | 10,3 |
Suszone morele | 10,3 |
Musli z rodzynkami i orzecham | 9,7 |
Orzech kokosowy | 9,0 |
Soczewica czerwona, suche nasiona | 8,9 |
Ryż brązowy | 8,7 |
Zobacz także: