Pokrzywa. Samo zdrowie

Młoda pokrzywa to skarbnica zdrowie. Da nam sporo żelaza, soli mineralnych i witamin.

Kwas foliowy, żelazo, mnóstwo witaminy C, wapń, krzem – to tylko kilka składników pokrzywy
Kwas foliowy, żelazo, mnóstwo witaminy C, wapń, krzem – to tylko kilka składników pokrzywy 123RF/PICSEL

Wzmocnij paznokcie 

Łamią ci się paznokcie, wypadają włosy, masz bladą cerę i często czujesz się zmęczona, miewasz zawroty głowy, cierpisz na zaparcia i bóle głowy? Wystarczy codziennie jeść i pić pokrzywę. Bo wszystkie te dolegliwości mogą wynikać z niedoborów żelaza. A młode listki pokrzywy, które najlepiej zbierać właśnie teraz - w kwietniu i maju (zanim pokrzywa zakwitnie) - mają go naprawdę dużo. Liście, których nie zużyjesz - ususz i trzymaj w szczelnym pojemniku.

Sok w kostkach lodu 

Świeżo zebrane liście pokrzywy zalej odrobiną wrzątku i zmiel w maszynce do mięsa, po czym wyciśnij sok. Pij świeży po 2 łyżki dziennie. Nadmiar soku możesz zamrozić np. w formie kostek lodu. 

Syrop 

1 kg świeżych, umytych liści pokrzywy wrzuć do rondla, zalej 1 l wody. Gotuj na wolnym ogniu 60 min. Odcedź, do odwaru dodaj 1 kg cukru. Ogrzewaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj sok wyciśnięty z 1 cytryny. Syrop rozlej do butelek, pasteryzuj 20 min. Syrop stosuj na przeziębienie. D SUSZONA Przygotujesz z niej napar i odwar. Po zerwaniu rozłóż liście na papierze do pieczenia. Pozostaw w przewiewnym i ciemnym miejscu. Możesz też suszyć w piekarniku w temp. nie wyższej niż 35°C przy uchylonych drzwiczkach. Po ususzeniu listki nie powinny się kruszyć w ręku.

Nalewka 

Obniży gorączkę i wzmocni włosy. Przygotujesz ją z 1/2 l soku z pokrzywy oraz 1/2 l wódki. Do sokowirówki wrzuć tyle liści z pokrzywy (ok. 1 i 1/2 kg), aby otrzymać 1/2 l soku. Sok połącz z alkoholem, rozlej do butelek, odstaw w ciemne miejsce na 2 tyg. Stosuj po 3 łyżki dziennie w gorączce i na wzmocnienie.

Do sałatek 

Świeże listki pokrzywy można przyrządzać jak szpinak, dodawać do zup i sałatek. Skrop je wtedy sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny i oliwą. 

Napar, odwar

Napar: 1 łyżkę świeżych lub 1/2 suszonych zalej szklanką wrzątku, odstaw do naciągnięcia pod przykryciem. Odwar: filiżankę młodych listków opłucz, wrzuć do rondelka i zalej szklanką wody. Gotuj 15 min na małym ogniu. Napar i odwar oczyszczą i wzmocnią drogi moczowe i żółciowe, poprawią pracę trzustki. 

Zobacz także: 

Pamiętaj o rozświetleniu Styl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas