Pomidory w każdej postaci

Świeże czy przetworzone – są pyszne w każdej postaci.

Pomidory przetworzone są uważane za zdrowsze niż świeże
Pomidory przetworzone są uważane za zdrowsze niż świeże123RF/PICSEL

Są wszechstronne. W sezonie najlepiej jeść świeże pomidory. Ale wtedy warto też przygotować z nich przetwory. Pomidory przetworzone są uważane za zdrowsze niż świeże, bo mają sporo antynowotworowego likopenu. Warto pasteryzować pomidory. Będą świetną alternatywą dla sklepowych z puszki. Możemy wykorzystać je m.in. do zup, sosów, zapiekanek, warzywnych gulaszy itp. Zaś kiszone pomidory to doskonała przystawka, wzbogacą smak mięs, sałatek.

Domowy sos czy przecier pomidorowy przyda się do zup, makaronów, mięs czy pizzy. Smak lata zatrzymają domowe suszone pomidory. Co prawda nie ma warunków, by suszyły się w słońcu, ale możemy użyć piekarnika (temp.60-70ºC). Gdy ususzone zalejemy ciepłym olejem, mogą miesiącami stać w spiżarni.

Daktylowe

Niewielkie, mają suchy miąższ, ale intensywny, słodki smak. Nadają się do przystawek, makaronów, risotto, dań z soczewicy. Świetne na sos do spaghetti oraz jako przekąska dla dzieci.

Koktajlowe

Małe o wyrazistym lekko słodkim smaku. Bywają w różnych kolorach - czerwone, żółte, pomarańczowe. Sprawdzą się w sałatkach, daniach z makaronu oraz do koreczków. Doskonale komponują się z czarnymi oliwkami.

Zielone

To pomidory niedojrzałe. Nie nadają się do jedzenia na surowo - mają szkodliwą tomatynę. Jest jednak neutralizowana przez wysoką temperaturę. Najlepsze smażone i na przetwory - konfitury, sałatki.

Śliwkowe

O charakterystycznym podłużnym kształcie, mają niewiele pestek. Są dość uniwersalne, praktycznie do każdego dania. Idealne do wszelkich przetworów, zwłaszcza do marynowania i suszenia.

Malinowe

Soczyste, mięsiste, bardzo aromatyczne. Najlepsze do jedzenia na surowo,sałatek, leczo, warzywnych zapiekanek. Pokrojone w plastry wybornie smakują skropione oliwą, posypane świeżym oregano.

37/2016 Świat i Ludzie

Pieczona dynia z orzechowym pestoStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas