Pomóż trzustce pracować
To niewielki narząd, ale bardzo ważny. Dzięki niej możemy trawić pokarmy. Gdy niedomaga, mamy duży kłopot.
Produkuje enzymy trawienne potrzebne do przetworzenia białek, tłuszczów i węglowodanów. Wytwarza też hormony pozwalające utrzymać właściwy poziom glukozy we krwi - insulinę i glukagon. Może zacząć chorować z różnych powodów, m.in. niewłaściwej diety, zakażeń wirusowych, chorób dróg żółciowych albo nadużywania alkoholu.
Warto o nią dbać, ponieważ nawet gdy choruje, długo nie daje wyraźnych symptomów, a gdy one się pojawiają, stan jest już zazwyczaj poważny.
Jak się odżywiać, a czego unikać
Umiarkowanie w jedzeniu to jeden z najważniejszych sposobów dbania o trzustkę. Nie objadaj się - spożywaj 5 albo 6 niewielkich posiłków dziennie. Unikaj potraw smażonych i pieczonych - preferuj gotowane i duszone, bo są przygotowywane bez dodatku tłuszczu. Zrezygnuj z alkoholu i palenia papierosów. Naukowcy z Nowej Zelandii odkryli, że tytoń o 87% zwiększa ryzyko chorób trzustki. Uważaj na dania wzdymające z roślin strączkowych, takich jak groch, fasola, bób - one nadwyrężają ten narząd.
Zadbaj o to, by na twoim talerzu gościły potrawy lekkostrawne. Nie powinnaś jeść za dużo białka (tłustych mięs, wędlin, nabiału) ani tłuszczu - zrezygnuj ze śmietany, margaryny i majonezu, używaj olejów i oliwy - w niewielkich ilościach.
Korzystny wpływ na pracę trzustki ma olej z czarnuszki, oprócz dobroczynnych kwasów omega zawiera tymochinon, który działa przeciwzapalnie, a także chroni miąższ organów wewnętrznych.
Procesy trawienne w trzustce ułatwi świeży ananas. Jego głównym składnikiem czynnym jest bromelina - mieszanina enzymów wspomagających przemianę materii. Owoc przyspiesza rozkład białek i tłuszczu oraz ma działanie przeciwzapalne. Przed każdym posiłkiem zjedz pół plastra ananasa (nie z puszki).
Szpinak, który zawiera sekretynę, wspomagającą wytwarzanie soków trawiennych, jest zalecany w profilaktyce raka trzustki. Czynność wydzielniczą trzustki wspomogą kora i liście Harongi - rośliny z rodziny dziurawcowatych (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością i zielarniach). Pobudza ona wytwarzanie soku trzustkowego. Nie można jej stosować przy zapaleniu trzustki ani pęcherzyka żółciowego i wątroby.
Gdy zaczyna szwankować
Zamiast produktów z pełnego przemiału jedz pszenne pieczywo, najlepiej czerstwe. Każdy posiłek musi być świeżo przygotowany - nie wolno spożywać odgrzewanych. Należy unikać ostrych przypraw: octu, musztardy, papryki, liści laurowych. Można używać koperku, kminku i trochę soli. Owoce i warzywa trzeba gotować albo rozdrabniać - nie powinno się jeść ich na surowo.
W regeneracji trzustki pomoże syrop z miodu i liści pokrzywy. Po 125 g obu składników zmieszaj i podgrzewaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję (nie dopuść do tego, by się zagotowało). Pij 2 razy dziennie po łyżeczce.
Ulgę przyniesie napar z glistnika, który działa rozkurczowo. Liść zalej szklanką wrzątku i zaparzaj kwadrans. Pij 3 razy dziennie.