Poznaj moc owoców czarnego bzu

O kwiatach tego niezwykle zdrowego krzewu pisaliśmy na początku wakacji. Teraz, zgodnie z obietnicą, przypominamy o zbiorach i właściwościach owoców czarnego bzu.

Pamiętaj! Nie jedz surowych owoców czarnego bzu, bo zawiera toksyczny składnik. Podczas gotowania i suszenia ulega on rozkładowi.
Pamiętaj! Nie jedz surowych owoców czarnego bzu, bo zawiera toksyczny składnik. Podczas gotowania i suszenia ulega on rozkładowi.123RF/PICSEL

Właśnie zaczyna się sezon na nie. Nie przegap.


Takie mają działanie

Ekstrakt z owoców czarnego bzu działa moczopędnie, przeciwzapalnie, lekko przeczyszczająco i przeciwbólowo. Jego właściwości często wykorzystuje się w preparatach wzmacniających odporność oraz łagodzących choroby skóry, zwłaszcza łuszczycę. Owoce zawierają dużo witaminy C i prowitaminy A. Poza tym są źródłem wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza. Mogą być nawet wykorzystywane w nerwobólach i rwie kulszowej.

Jeśli masz problemy z odpornością i często dokucza Ci grypa lub katar, przygotuj sobie naturalne lekarstwo z tych owoców.

To możesz z nich zrobić

Sok z czarnego bzu. Na przygotowanie ok. 700 ml soku potrzebujesz ok. 800 g owoców i 400 g cukru. Owoce obierz z szypułek i umyj. Włóż do garnka i zalej wodą, tak, by całe były przykryte. Podgrzewaj, aż puszczą sok. Następnie rozetrzyj owoce na papkę i przeciśnij przez gazę. Wartość soku możesz wzmocnić, dodając do niego miód (1 część miodu na 10 części soku). Jeśli jednak nie przepadasz za jego smakiem, dodaj cukier. Całość zagotuj - ok. 30 min, aż syrop nieco zgęstnieje. Gorący przelej do ciemnych butelek i zapasteryzuj. Pij 2-3 razy dziennie szklankę rozcieńczonego soku.

Nalewka. 1 kg owoców umyj, osącz, wsyp do słoja i zalej 1 l spirytusu 96 proc. Postaw w ciepłym i ciemnym miejscu. Po miesiącu przefiltruj. Ugotuj syrop z cukru (ok. 30 dag) i 0, 5 l wody. Przestudź i dodaj alkohol. Po tygodniu przefiltruj i odstaw w ciemne miejsce na minimum 6 miesięcy.

IK

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas