Prawdy i mity o witaminie C

Co warto o niej wiedzieć, zanim zaczniemy uzupełniać jej niedobory?

Głównym źródłem witaminy C w diecie Polaków są... ziemniaki
Głównym źródłem witaminy C w diecie Polaków są... ziemniaki© Photogenica

Nasz organizm sam wytwarza witaminę C MIT

Niestety, witaminy C organizm człowieka nie potrafi wytworzyć samodzielnie, dlatego musimy dostarczyć ją z zewnątrz w diecie albo poprzez przyjmowanie tabletek.

Nadmiar tej witaminy może szkodzić PRAWDA

Problem pojawia się zwłaszcza wtedy, gdy przyjmujemy zbyt wiele suplementów diety, zawierających tę witaminę. Zbyt duże jej dawki mogą sprzyjać tworzeniu się kamieni nerkowych, wywoływać bóle głowy czy utrudniać zasypianie.

Jej niedobór nie daje żadnych objawów MIT

Gdy brakuje witaminy C, pojawiają się bardzo charakterystyczne objawy. Są nimi zmęczenie, podatność na infekcje, brak apetytu, bóle mięśni, stawów i kości oraz stany zapalne w jamie ustnej.

Najbogatszym jej źródłem są świeże owoce i warzywa PRAWDA

Najwięcej mają jej: natka pietruszki, cytryna, czarna porzeczka, dzika róża, czerwona papryka i kiszona kapusta. Co ciekawe, głównym źródłem witaminy C w diecie Polaków są... ziemniaki!

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas