Proste sposoby na bóle stawów

​Wypróbuj maść z wosku pszczelego, okład z chrzanu i kąpiel z owsianej słomy. Jedz też świeże ananasy.

Chrzanową kurację powtarzaj codziennie przez kilka dni
Chrzanową kurację powtarzaj codziennie przez kilka dni123RF/PICSEL

Okład przeciwbólowy

Z chrzanu

Zetrzyj na miazgę dwucentymetrowy kawałek świeżego korzenia chrzanu i przełóż na szmatkę lub gazę. Przed nałożeniem papki na bolący staw zabezpiecz okalającą go skórę warstwą tłustego kremu. Okład trzymaj do momentu, gdy poczujesz pieczenie, czyli ok. 15 minut. Zabieg powtarzaj przez kilka następnych dni.

Z miodu

Bolący staw posmaruj miodem gryczanym. Zabandażuj i zostaw na 3-4 godziny. Możesz także rozpuścić miód w wodzie (na pół litra wody daj 3-4 łyżki miodu). Zanurz w roztworze kompres i na kilka godzin przyłóż do stawu. Zabiegi powtarzaj przez kilka dni.

Nalewki do nacierania

Z dziurawca 

Do półlitrowego słoika wsyp opakowanie kwiatów dziurawca. Zalej je 200 ml oliwy z oliwek. Zamknij i postaw na 3 tygodnie w ciepłym miejscu. Przecedź olejek przez sito, przechowuj zamknięty w butelce z ciemnego szkła. W razie potrzeby nacieraj się 2-3 razy dziennie.

Z bursztynu 

50 g okruchów bursztynu zalej 1/4 litra spirytusu. Zamknij i odstaw na miesiąc w ciemne miejsce. Co jakiś czas potrząśnij butelką. Nacieraj się 2-3 razy dziennie.

Rozgrzewające kąpiele

Z szyszek i igliwia

Do garnka wsyp ok. 0,5 kg sosnowych szyszek i szpilek (w dowolnych proporcjach). Zalej je 2 litrami chłodnej wody, podgrzewaj na wolnym ogniu. Gdy zacznie wrzeć, gotuj jeszcze 15 minut. Przecedź i wlej do ciepłej kąpieli.

Z owsianej słomy 

Do dużego garnka włóż ok. kilograma owsianej słomy (kupisz ją w sklepie zielarskim) i zalej 4 litrami ciepłej wody. Odstaw na 3 godziny. Następnie doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Przecedź, wlej odwar do kąpieli - kąp się 20 minut.

Przeciwzapalne zioła

Rozmaryn

Łyżeczkę suszonego zioła zalej wrzątkiem, przestudź. Pij 1-3 filiżanki dziennie. Przyprawę tę jak najczęściej dodawaj do sosów, zup, ziemniaków i mięs.

Imbir

Zetrzyj na tarce 2 cm świeżego korzenia imbiru i dodawaj bezpośrednio do sałatek. Wskazany jest też napar z jednej łyżeczki suchego korzenia na filiżankę wrzątku. Pij 1-3 szklanki dziennie.

Brzoza

Przygotuj napar z łyżeczki suchych liści na filiżankę wrzątku. Wypijaj maksymalnie 2 porcje dziennie. Napar zmniejszy obrzęki i zadziała przeciwzapalnie.

Zobacz także:

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas