Przepis na długowieczność

article cover
123RF/PICSEL

Przepis na długowieczność

Ostropest plamisty Funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych wspomaga również ostropest plamisty. Dzięki zawartości sylimaryny i histaminy działa przeciwzapalnie. Pomaga również w obniżaniu poziomu cholesterolu oraz przywracaniu odpowiedniej flory bakteryjnej po długotrwałym przyjmowaniu antybiotyków. Z ostropestu można przygotować między innymi napar. To najszybsza i najbardziej skuteczna metoda na dostarczenie ważnych substancji do wnętrza ciała. Łyżeczkę nasion zalewamy szklanką wrzątku i zaparzamy pod przykryciem przez 15 minut. Napój warto pić trzy razy dziennie.
Ostropest plamisty Funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych wspomaga również ostropest plamisty. Dzięki zawartości sylimaryny i histaminy działa przeciwzapalnie. Pomaga również w obniżaniu poziomu cholesterolu oraz przywracaniu odpowiedniej flory bakteryjnej po długotrwałym przyjmowaniu antybiotyków. Z ostropestu można przygotować między innymi napar. To najszybsza i najbardziej skuteczna metoda na dostarczenie ważnych substancji do wnętrza ciała. Łyżeczkę nasion zalewamy szklanką wrzątku i zaparzamy pod przykryciem przez 15 minut. Napój warto pić trzy razy dziennie. 123RF/PICSEL
Karczoch Niezbyt popularne w Polsce warzywo to remedium na wiele dolegliwości. Potwierdzono naukowo, że działa przeciwmiażdżycowo, obniża ilość niekorzystnych lipidów w organizmie oraz pobudza wydzielanie żółci. Karczoch wspomaga również procesy odtruwania oraz pozbywania się z ciała zagrażających zdrowiu substancji. Karczoch sprawdzi się jako dodatek do sałatki. Wystarczy zmieszać go z porcją innych sałat, ulubionym dressingiem i świeżymi warzywami.
Karczoch Niezbyt popularne w Polsce warzywo to remedium na wiele dolegliwości. Potwierdzono naukowo, że działa przeciwmiażdżycowo, obniża ilość niekorzystnych lipidów w organizmie oraz pobudza wydzielanie żółci. Karczoch wspomaga również procesy odtruwania oraz pozbywania się z ciała zagrażających zdrowiu substancji. Karczoch sprawdzi się jako dodatek do sałatki. Wystarczy zmieszać go z porcją innych sałat, ulubionym dressingiem i świeżymi warzywami. 123RF/PICSEL
Imbir Świetnie znany nam korzeń imbiru to nie tylko przyprawa, ale także dodatek do herbat oraz baza do przygotowywania pysznych napojów. Po imbir sięgamy ze względu na jego właściwości zdrowotne. Pomaga bowiem w szybszym wyleczeniu przeziębienia, niweluje wzdęcia, ułatwia proces trawienia oraz pobudza krążenie. Jest także cennym składnikiem w dietach odchudzających, ponieważ zmniejsza uczucie ssania w żołądku. Imbir można dodać do wielu potraw. Podkreśli smak zup, nada się jako dodatek do deserów czy koktajli. Najlepiej działa natomiast świeżo starty korzeń. Jest nieco ostrzejszy w smaku, ale z pewnością skuteczniej wspomaga organizm w walce z chorobami.
Imbir Świetnie znany nam korzeń imbiru to nie tylko przyprawa, ale także dodatek do herbat oraz baza do przygotowywania pysznych napojów. Po imbir sięgamy ze względu na jego właściwości zdrowotne. Pomaga bowiem w szybszym wyleczeniu przeziębienia, niweluje wzdęcia, ułatwia proces trawienia oraz pobudza krążenie. Jest także cennym składnikiem w dietach odchudzających, ponieważ zmniejsza uczucie ssania w żołądku. Imbir można dodać do wielu potraw. Podkreśli smak zup, nada się jako dodatek do deserów czy koktajli. Najlepiej działa natomiast świeżo starty korzeń. Jest nieco ostrzejszy w smaku, ale z pewnością skuteczniej wspomaga organizm w walce z chorobami. 123RF/PICSEL
Głóg Krwiście czerwony głóg to bogactwo flawonoidów niezbędnych organizmowi do zachowania dobrego zdrowia. Substancja utlenia zły cholesterol, hamuje namnażanie się wolnych rodników, stabilizuje ciśnienie oraz poziom trójglicerydów we krwi. Głóg wspomaga również pracę serca. Dzięki związkom rozkurczającym mięśnie gładkie udrażnia naczynia krwionośne, a tym samym sprawia, że serce staje się bardziej wydajne. Szczególne właściwości zdrowotne posiadają kwiaty i owoce głogu. Ususzone części rośliny należy zalać szklanką wody i podgrzewać w przykrytym pokrywką naczyniu przez około 20 minut. Napar odstawiamy, żeby nieco ostygł i odcedzamy go. Herbatkę można pić dwa razy dziennie.
Głóg Krwiście czerwony głóg to bogactwo flawonoidów niezbędnych organizmowi do zachowania dobrego zdrowia. Substancja utlenia zły cholesterol, hamuje namnażanie się wolnych rodników, stabilizuje ciśnienie oraz poziom trójglicerydów we krwi. Głóg wspomaga również pracę serca. Dzięki związkom rozkurczającym mięśnie gładkie udrażnia naczynia krwionośne, a tym samym sprawia, że serce staje się bardziej wydajne. Szczególne właściwości zdrowotne posiadają kwiaty i owoce głogu. Ususzone części rośliny należy zalać szklanką wody i podgrzewać w przykrytym pokrywką naczyniu przez około 20 minut. Napar odstawiamy, żeby nieco ostygł i odcedzamy go. Herbatkę można pić dwa razy dziennie. 123RF/PICSEL
Kolendra Kolendra obecna jest w wielu daniach kuchni śródziemnomorskiej, azjatyckiej czy afrykańskiej. Choć nie każdy jest jej fanem, trudno odmówić jej korzystnego wpływu na organizm. Kolendra wspomaga procesy oczyszczania ciała z metali ciężkich, głównie ołowiu i rtęci, który dostaje się do wnętrza wraz z zanieczyszczonym jedzeniem. Udowodniono, że działania kolendry przebiegają bardzo szybko, a usunięcie substancji szkodzących zdrowiu trwa nie dłużej niż 2 tygodnie. Jeśli chcecie cieszyć się zdrowiem i długim życiem, koniecznie dodajcie kolendrę do jadłospisu. Możecie nią udekorować gorące dania oraz kanapki.
Kolendra Kolendra obecna jest w wielu daniach kuchni śródziemnomorskiej, azjatyckiej czy afrykańskiej. Choć nie każdy jest jej fanem, trudno odmówić jej korzystnego wpływu na organizm. Kolendra wspomaga procesy oczyszczania ciała z metali ciężkich, głównie ołowiu i rtęci, który dostaje się do wnętrza wraz z zanieczyszczonym jedzeniem. Udowodniono, że działania kolendry przebiegają bardzo szybko, a usunięcie substancji szkodzących zdrowiu trwa nie dłużej niż 2 tygodnie. Jeśli chcecie cieszyć się zdrowiem i długim życiem, koniecznie dodajcie kolendrę do jadłospisu. Możecie nią udekorować gorące dania oraz kanapki. 123RF/PICSEL
Kurkuma Słynąca z intensywnej barwy przyprawa jest coraz bardziej popularna w Polsce. Dodaje niezwykłego koloru i aromatu do dań, a co więcej, wykazuje niezwykłe właściwości zdrowotne. Badacze udowodnili, że w kulturach, w których od lat stosuje się kurkumę, znacznie rzadziej występują nowotwory. Jak spożywać kurkumę? Przyprawę sklepową można dosypywać do posiłków, ale najlepiej smakuje świeżo starty korzeń rośliny. Kurkumę w takiej postaci można dosypać do ciepłego mleka i pić codziennie rano.
Kurkuma Słynąca z intensywnej barwy przyprawa jest coraz bardziej popularna w Polsce. Dodaje niezwykłego koloru i aromatu do dań, a co więcej, wykazuje niezwykłe właściwości zdrowotne. Badacze udowodnili, że w kulturach, w których od lat stosuje się kurkumę, znacznie rzadziej występują nowotwory. Jak spożywać kurkumę? Przyprawę sklepową można dosypywać do posiłków, ale najlepiej smakuje świeżo starty korzeń rośliny. Kurkumę w takiej postaci można dosypać do ciepłego mleka i pić codziennie rano. 123RF/PICSEL
Kminek Kminek nie cieszy się sympatią ze względu na specyficzny, ziemisty smak. Za to świetnie wpływa na kondycję ludzkiego organizmu. Przyprawa polecana jest osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego, ponieważ zmniejsza ból brzucha oraz wzdęcia, czyli główne dolegliwości choroby. Ze względu na te właściwości warto dodawać kminek do dań na bazie kapusty czy fasoli. Potrawy zostaną wtedy znacznie łatwiej strawione, a my nie będziemy odczuwać nieprzyjemnych skutków po zjedzeniu ciężkostrawnych dań.
Kminek Kminek nie cieszy się sympatią ze względu na specyficzny, ziemisty smak. Za to świetnie wpływa na kondycję ludzkiego organizmu. Przyprawa polecana jest osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego, ponieważ zmniejsza ból brzucha oraz wzdęcia, czyli główne dolegliwości choroby. Ze względu na te właściwości warto dodawać kminek do dań na bazie kapusty czy fasoli. Potrawy zostaną wtedy znacznie łatwiej strawione, a my nie będziemy odczuwać nieprzyjemnych skutków po zjedzeniu ciężkostrawnych dań. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?