Przeterminowane! Do śmieci?
Nie każdy przeterminowany produkt trzeba wyrzucić. Sprawdź, które nadają się jeszcze do użycia.
Napis na opakowaniu "najlepiej spożyć przed..." oznacza, że produkt do tej daty w pełni zachowuje walory smakowe. Po jej upływie często nie jest zepsuty i można go jeść. Jak długo?
Suche ciastka, czekoladę - 2 miesiące. Cukier zawarty w słodyczach je konserwuje. Ciastka mogą stać się bardziej twarde, a czekolada pokryć białym nalotem. Nalot jest spowodowany wytrąceniem się tłuszczu. Smak czekolady będzie mniej intensywny.
Kawa i herbata - 1 rok. Po zaparzeniu mogą stać się trochę mniej aromatyczne, ale można je pić.
Makaron, ryż - nawet 2 lata. Ale pod warunkiem, że były prawidłowo przechowywane - szczelnie zamknięte, w suchym miejscu.
Miód, ocet, sól i cukier. Jeżeli są przechowywane w ciemnym, suchym miejscu - nie zepsują się.
Masło - jeżeli zbliża się termin przydatności, można je włożyć do zamrażalnika, nawet przez 10 miesięcy zachowa świeżość. Po rozmrożeniu, nie można go ponownie zamrażać.