Rabarbar: Właściwości i zastosowanie

Rabarbar w Polsce jest uznawany za warzywo, natomiast w Stanach Zjednoczonych jest owocem. Jest wykorzystywany do przygotowywania ciast i kompotów. Dlaczego warto go jeść?

Rabarbar pobudza apetyt
Rabarbar pobudza apetyt123RF/PICSEL

Jak wygląda rabarbar?

Rabarbar charakteryzuje się dużymi i długimi liśćmi, które wyrastają na długich i sztywnych łodygach. To właśnie ogonki liściowe są jadalne. Może dorastać do 100 centymetrów wysokości i osiągać 150 centymetrów szerokości. 

Podczas dojrzewania łodyga rabarbaru zmienia kolor. Najpierw jest jasnozielona, przechodzi w róż, a następnie jest nawet ciemnofioletowa. Warto podkreślić, że im ciemniejszy kolor łodygi, tym słodszy smak rabarbaru. 

Dlaczego warto jeść rabarbar?

Rabarbar działa przeciwzapalnie, przeczyszczająco oraz pobudza apetyt. Jest źródłem witaminy A, C oraz E. Ponadto rabarbar jest bogaty w potas, fosfor, mangan, magnez oraz wspomagający trawienie błonnik, a także kwas foliowy. Do tego rabarbar zawiera pozytywnie wpływający na narząd wzroku beta-karoten oraz luteinę. 

Zawartość antyoksydantów w rabarbarze wpływa na neutralizację wolnych rodników. Występujące w rabarbarze antocyjany mają właściwości zapobiegające schorzeniom wątroby, mogą chronić przed cukrzycą oraz otyłością, a ponadto mają pozytywny wpływ na układ krążenia. 

Warte podkreślenia jest to, że upieczony rabarbar zawiera polifenole, które wykazują właściwości hamujące podział komórek nowotworowych. Spożywanie rabarbaru może przyczynić się do obniżenia złego cholesterolu.  

Po rabarbar powinny sięgnąć osoby próbujące zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ jest on niskokaloryczny.

Kto nie powinien jeść rabarbaru?

Mimo że rabarbar wykazuje właściwości prozdrowotne, to nie powinien być spożywany przez każdego. Rabarbaru powinny unikać m.in. osoby borykające się z chorobami nerek. Głównie przez to, że rabarbar zawiera duże ilości kwasu szczawiowego, który przyczynia się do powstawania kryształów szczawianów w nerkach.

Rabarbar w ogrodzie

Rabarbar najlepiej rośnie w glebie żyznej i wilgotnej, której odczyn jest zasadowy lub lekko kwaśny. Rabarbar lubi nasłonecznione miejsca, jednak półcień mu nie przeszkadza. 

Rabarbar jest źródłem witaminy A, C oraz E
Rabarbar jest źródłem witaminy A, C oraz E123RF/PICSEL

Warzywo należy regularnie podlewać, a także stosować ściółkę, która ochroni roślinę przed utratą wilgoci oraz chwastami. Jesienią rabarbar można zasilać nawozami organicznymi, natomiast wiosną nawozami mineralnymi bogatymi w azot. 

Rabarbar jest warzywem wieloletnim. Podziemna część rośliny zimuje w gruncie. Kwitnie w maju, jednak jego kwiatostany należy odcinać.

Jak przygotować kompot z rabarbaru?

Do przygotowania kompotu z rabarbaru potrzebujemy 400 gramów rabarbaru, 100 gramów cukru, sok z cytryny oraz około 1,5 litra wody. 

Dokładnie umyty rabarbar należy pokroić w cienkie plastry i podsmażyć z dodatkiem cukru oraz łyżeczką soku z cytryny. Następnie dolewamy wodę i całość gotujemy przez kolejne kilka minut. 

Kompot podajemy wystudzony.

Czytaj więcej:

„Ewa gotuje”: Sałatka z buraczków i sera koziegoPolsat
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas