Fasolka szparagowa: Dlaczego tak chętnie po nią sięgamy?
Fasolka szparagowa posiada szereg właściwości prozdrowotnych i jest bardzo smaczna. Właśnie trwa na nią sezon. Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?
Fasolka szparagowa: Żółta czy zielona?
Do wyboru są dwie odmiany fasolki szparagowej - żółta i zielona. Ta pierwsza jest delikatna i kremowa. Jest źródłem potasu i fosforu. Natomiast zielona charakteryzuje się wyrazistszym smakiem, większą zawartością witaminy A oraz kwasu foliowego.
Od maja do końca lata trwa sezon na fasolkę szparagową. Na długość sezonu wpływa to, że uprawiane są wczesne oraz późne odmiany tego warzywa.
Bez względu na to, czy jest ona żółta, czy zielona najlepiej wybierać młodą fasolkę szparagową. Wtedy jest zdecydowanie smaczniejsza. Należy pamiętać, że stara fasolka szparagowa nie będzie miała intensywnego koloru.
Fasolka szparagowa dla zdrowia
Fasolka szparagowa jest bogata w białko roślinne i błonnik, który wpływa na uczucie sytości. Zawiera witaminy z grupy B, a także magnez, potas i wapń.
Po fasolkę szparagową mogą sięgać osoby, które chcą zredukować masę ciała. Jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Dzięki temu może również zagościć w diecie diabetyków.
Uważaj za to na różnego rodzaju dodatki. Nawet najzdrowsze warzywo może zaszkodzić zdrowiu, jeśli będzie okraszone tłuszczem, bekonem lub innym niezdrowym produktem.
Szczególnie kobiety w ciąży powinny spożywać zieloną fasolkę szparagową. Oprócz żelaza zawiera kwas foliowy, który wpływa na prawidłowy rozwój płodu. Ponadto świetnie się sprawdzi u osób z anemią. By zwiększyć przyswajalność żelaza, najlepiej spożywać ją z produktami, które są źródłem witaminy C.
Fasolka szparagowa ma również właściwości moczopędne, przez to może zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych. Przed szkodliwymi wolnymi rodnikami chronią zawarte w fasolce szparagowej flawonoidy. Dodatkowo zawarty w niej mangan pomaga wchłaniać takie składniki odżywcze, jak magnez czy witaminy z grupy B i E.
Poza tym fasolka szparagowa ma wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu, a także pozytywnie działa na układ nerwowy. Do tego spożywanie fasolki szparagowej zmniejsza ryzyko chorób serca oraz miażdżycy.
Fasolka szparagowa jest chętnie wybieranym warzywem w ciepłe dni. Warto jednak pamiętać, że nie należy jej spożywać na surowo. Występujące w niej białko o nazwie toksalbumina jest toksyczne. Może doprowadzić do poważnych dolegliwości przewodu pokarmowego. Do zneutralizowania go dochodzi dopiero po obróbce termicznej.
Przed podaniem fasolkę szparagową należy ugotować. Fasolka najczęściej jest przygotowywana z masłem oraz bułką tartą. Strączki fasolki szparagowej należy dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, odciąć końce fasolki i przez 15-20 minut gotować do miękkości w osolonej wodzie.
Następnie na patelni wystarczy rozpuścić masło, zarumienić na nim bułkę tartą, dodać wcześniej ugotowaną fasolkę szparagową i wymieszać. Idealnie pasuje do młodych ziemniaków i jajka sadzonego. Sprawdzi się także jako dodatek do zup, makaronów i zapiekanek. Na śniadanie lub kolację sprawdzi się omlet z fasolka szparagową, a na obiad fasolka po turecku.
Fasolka szparagowa kojarzy się z lekkimi letnimi obiadami. Pasuje do wielu potraw. Przez kilka miesięcy w roku jest chętnie wybieranym dodatkiem, lecz równie dobrze smakuje jako samodzielne danie.
Czytaj więcej:
Serowy popcorn, który przygotujesz w niecały kwadrans!
Prosta zapiekanka z ziemniaków
Smażone ziemniaki z warzywami i jajkami sadzonymi
Zobacz także: