Sama sobie zrób lekarstwa!
Napary ziołowe, aromatyczne inhalacje oraz mikstury domowej roboty szybko postawią cię na nogi. Sprawdź, jak łatwo wyleczyć się samemu!
Zioła i zapachy od zadań specjalnych
Gdy czujesz nieprzyjemne drapanie w gardle i męczy cię dokuczliwy kaszel, sięgnij po ziołowe płukanki. Napary z szałwii, rumianku i nagietka odkażają gardło, łagodzą ból i nieprzyjemne pieczenie w przełyku. Aby przygotować taką leczniczą płukankę, trzeba wsypać do kubka łyżeczkę wybranych ziół i zalać je szklanką wrzątku. Po kwadransie należy odcedzić płyn i dokładnie wypłukać gardło. Kurację tę stosujemy kilka razy dziennie.
Na katar nie ma nic skuteczniejszego niż aromatyczna inhalacja. Do miski z gorącą wodą wlewamy kilka kropli olejku eukaliptusowego, sosnowego lub lawendowego. Następnie należy przykryć głowę ręcznikiem i pochylić się nad parującą miską. Taki zabieg powinien trwać kwadrans, ale inhalacje powtarzamy dwa, trzy razy dziennie.
Lekarz może być nezbędny!
Ponieważ podczas przeziębienia i grypy nasz organizm jest osłabiony, warto wzmocnić sobie odporność nalewką czosnkową. Żeby ją przygotować, przeciśnij przez praskę osiem ząbków czosnku, dodaj sok z jednej cytryny, trzy łyżki miodu i pół szklanki ciepłej przegotowanej wody. Otrzymaną nalewkę pij trzy razy dziennie po łyżce stołowej. Nie zapomnij również o tym, żeby trzymać ją w lodówce. Takie domowe sposoby często wystarczają, żeby wyleczyć przeziębienie w początkowej fazie. Jeżeli jednak wysoka gorączka będzie utrzymywać się dłużej niż trzy dni, zaś przez tydzień nie wyleczysz kataru i kaszlu, koniecznie udaj się do lekarza!
W czasie przeziębienia koniecznie stosuj się do tych zasad!
Jeżeli chcesz się rozgrzać i wypocić, koniecznie zaparz sobie herbatkę z rumianku.
Gdy masz dreszcze, zadbaj o to, by było ci ciepło. Kiedy tylko możesz, otulaj się kołdrą lub kocem!
Zawsze miej pod ręką termos z gorącą herbatą lub naparem ziołowym!
Domowe mikstury i nalewki na poprawę odporności zażywaj dopiero po posiłku. Dzięki temu unikniesz zgagi i bólu brzucha.
Agnieszka Pacuła