Sama sobie zrób lekarstwa!

Napary ziołowe, aromatyczne inhalacje oraz mikstury domowej roboty szybko postawią cię na nogi. Sprawdź, jak łatwo wyleczyć się samemu!

Nie daj się gorączce ani katarowi
Nie daj się gorączce ani katarowi123RF/PICSEL

Zioła i zapachy od zadań specjalnych

Gdy czujesz nieprzyjemne drapanie w gardle i męczy cię dokuczliwy kaszel, sięgnij po ziołowe płukanki. Napary z szałwii, rumianku i nagietka odkażają gardło, łagodzą ból i nieprzyjemne pieczenie w przełyku. Aby przygotować taką leczniczą płukankę, trzeba wsypać do kubka łyżeczkę wybranych ziół i zalać je szklanką wrzątku. Po kwadransie należy odcedzić płyn i dokładnie wypłukać gardło. Kurację tę stosujemy kilka razy dziennie.

Na katar nie ma nic skuteczniejszego niż aromatyczna inhalacja. Do miski z gorącą wodą wlewamy kilka kropli olejku eukaliptusowego, sosnowego lub lawendowego. Następnie należy przykryć głowę ręcznikiem i pochylić się nad parującą miską. Taki zabieg powinien trwać kwadrans, ale inhalacje powtarzamy dwa, trzy razy dziennie.

Lekarz może być nezbędny!

Ponieważ podczas przeziębienia i grypy nasz organizm jest osłabiony, warto wzmocnić sobie odporność nalewką czosnkową. Żeby ją przygotować, przeciśnij przez praskę osiem ząbków czosnku, dodaj sok z jednej cytryny, trzy łyżki miodu i pół szklanki ciepłej przegotowanej wody. Otrzymaną nalewkę pij trzy razy dziennie po łyżce stołowej. Nie zapomnij również o tym, żeby trzymać ją w lodówce. Takie domowe sposoby często wystarczają, żeby wyleczyć przeziębienie w początkowej fazie. Jeżeli jednak wysoka gorączka będzie utrzymywać się dłużej niż trzy dni, zaś przez tydzień nie wyleczysz kataru i kaszlu, koniecznie udaj się do lekarza!

W czasie przeziębienia koniecznie stosuj się do tych zasad!

Jeżeli chcesz się rozgrzać i wypocić, koniecznie zaparz sobie herbatkę z rumianku.

Gdy masz dreszcze, zadbaj o to, by było ci ciepło. Kiedy tylko możesz, otulaj się kołdrą lub kocem!

Zawsze miej pod ręką termos z gorącą herbatą lub naparem ziołowym!

Domowe mikstury i nalewki na poprawę odporności zażywaj dopiero po posiłku. Dzięki temu unikniesz zgagi i bólu brzucha.

Agnieszka Pacuła

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas