Sięgnij po koperek

Kochamy go z powodu wspaniałego aromatu, ale ma też sporo leczniczych właściwości. Najkorzystniej wpływa na trawienie.

Warto zamrozić posiekany koper. Można do tego wykorzystać kostki lodu
Warto zamrozić posiekany koper. Można do tego wykorzystać kostki lodu 123RF/PICSEL

Zawarte w koprze ogrodowym olejki eteryczne stymulują wydzielanie żółci oraz soków trawiennych, pobudzają perystaltykę jelit, pomagają w przypadku kolek i gazów. Codzienne dodawanie koperku do potraw oraz jedzenie przyrządzonej z niego zupy zmniejsza stany zapalne stawów i łagodzi ból towarzyszący ich reumatoidalnemu zapaleniu.

Przyprawa ta działa też antybakteryjnie oraz obniża stężenie cholesterolu LDL, oraz trójglicerydów we krwi. Z kolei napar z nasion kopru ogrodowego działa uspokajająco - taką herbatkę podaje się przy bezsenności i bólach głowy. Warto ją też pić, by wspomóc pracę nerek i oczyścić organizm z toksyn.

Zobacz także:

Warzywa i owoce ekologiczne. Takie rzeczy trzeba wiedzieć!Interia.tv
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas