Skąd się bierze niedobór kwasu foliowego?
Najczęściej wynika on z diety ubogiej w surowe warzywa i owoce (po 15 minutach gotowania foliany ulegają rozpadowi), nadmiernego spożycia alkoholu, marskości wątroby. Gdy go brakuje, cierpią na tym wszystkie komórki ciała, ponieważ kwas foliowy bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA.
Jego odpowiedni poziom zabezpiecza płód przed rozwojem poważnych wad neurologicznych w pierwszym trymestrze ciąży, a ciężarną - przed przedwczesnym porodem.
Kwas foliowy uczestniczy też w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek, dlatego gdy jest go za mało, grozi nam anemia.
Po tych objawach poznasz, że masz go za mało:
- osłabienie i męczliwość;
- bladość skóry i błon śluzowych;
- szybkie bicie serca (tachykardia);
- kłopoty z koncentracją;
- niechęć do jedzenia mięsa oraz potraw smażonych.
Gdzie znajdziesz kwas foliowy?
Najwięcej mają go zielone warzywa - szpinak, brokuły, kapusta, sałaty, a także cytrusy i pełnoziarniste pieczywo.
Dużo zawiera go też wątróbka, jednak w jej spożyciu należy zachować umiar, ponieważ ma ona zdolność magazynowania szkodliwych dla organizmu substancji.
KS