Reklama

Skąd się bierze niedobór kwasu foliowego?

Najczęściej wynika on z diety ubogiej w surowe warzywa i owoce (po 15 minutach gotowania foliany ulegają rozpadowi), nadmiernego spożycia alkoholu, marskości wątroby. Gdy go brakuje, cierpią na tym wszystkie komórki ciała, ponieważ kwas foliowy bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA.

Jego odpowiedni poziom zabezpiecza płód przed rozwojem poważnych wad neurologicznych w pierwszym trymestrze ciąży, a ciężarną  - przed przedwczesnym porodem.

Kwas foliowy uczestniczy też  w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek, dlatego gdy jest go za mało, grozi nam anemia.

Po tych objawach poznasz, że masz go za mało:

- osłabienie i męczliwość;

- bladość skóry i błon śluzowych;

- szybkie bicie serca (tachykardia);

- kłopoty z koncentracją;

- niechęć do jedzenia mięsa oraz potraw smażonych.

Reklama

Gdzie znajdziesz kwas foliowy?

Najwięcej mają go zielone warzywa - szpinak, brokuły, kapusta, sałaty, a także cytrusy  i pełnoziarniste pieczywo.

Dużo zawiera go też wątróbka, jednak  w jej spożyciu należy zachować umiar, ponieważ ma ona zdolność magazynowania szkodliwych dla organizmu substancji.

KS

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy