Skórka od banana - nie wyrzucaj

​Wykorzystaj ją do sprzątania, przyrządzania potraw i łagodzenia dolegliwości. Zawiera wiele cennych składników potrzebnych ludziom i roślinom.

Skórka jest bogata w odmładzające substancje. Zmiksowaną dodaj do maseczki
Skórka jest bogata w odmładzające substancje. Zmiksowaną dodaj do maseczki123RF/PICSEL

Wypoleruj buty i srebro

Po drodze złapał cię deszcz i martwisz się, że w pracy (na spotkaniu) będziesz w zabłoconych butach? Zajdź do sklepu i kup banana. Zjedz go, a wewnętrzną stroną skórki wyczyść buty. Nie tylko usunie brud, ale także nabłyszczy je jak najlepsza pasta. W domu wykorzystaj ją do czyszczenia srebrnych lub posrebrzanych sztućców, cukiernic, dzbanuszków. Zmiksuj skórkę z łyżką wody, nałóż pastę na zaśniedziałą powierzchnię i szoruj miękką szczoteczką do zębów lub szmatką. Potem spłucz.

Odżywi rośliny

Pokrojone skórki zalej wodą i odstaw na dobę. Substancje odżywcze, które rozpuszczą się w wodzie, będą doskonałą odżywką dla roślin doniczkowych. Jeśli masz w ogrodzie lub na balkonie róże, zakop wokół krzaków skórki od banana (na głębokości ok. 5 cm). Zastąpią nawóz i ochronią róże przed mszycami. Skórki możesz używać także do oczyszczania z kurzu roślin doniczkowych. Wycieraj liście wewnętrzna stroną, która jest wilgotna i zawiera dużo odżywczych oraz nabłyszczających olejków.

Wzmocni zęby

Umyj je szczoteczką i pastą, wypłucz usta, a potem przez dwie minuty pocieraj powierzchnię zębów wewnętrzną stroną skórki od banana. Znajdujące się w niej w niej minerały (potas, fosfor i magnez) wzmocnią szkliwo i rozjaśnią je. Jeśli zabieg stosujesz wieczorem, pamiętaj o ponownym umyciu zębów przed snem.

Poprawi smak mięsa

Podczas grillowania, pieczenia lub smażenia mięsa połóż na nim skórki od banana (wewnętrzną stroną). Zmniejszy to parowanie wody i sprawi, że potrawa będzie miękka i soczysta. Do mięsa przenikną też bananowe soki i olejki, co dodatkowo poprawi jego smak.

Przyda się też do...

Witaminy i minerały znajdujące się w skórce od banana mogą przynieść ulgę, gdy:

- użądli cię osa lub ukłuje komar. Przyłóż ją na kilka minut do ranki (wewnętrzną stroną), a swędzenie i ból znikną,

- masz suchą, łuszczącą się skórę. Pocieraj ją miąższem banana pozostałym na skórce. Już po 2-3 dniach powinnaś poczuć ulgę. Smaruj nią także twarz, aby spłycić zmarszczki,

- pojawiły się kurzajki lub brodawki. Przyłóż do nich na noc kawałek skórki od banana i owiń bandażem lub przymocuj plastrem. Powtarzaj zabieg, aż kurzajki lub brodawki odpadną,

- w skórę wbiła się drzazga i nie można jej usunąć. Przyłóż kawałek skórki i przyklej ją plastrem. Zawarte w niej enzymy sprawią, że po 2-3 dniach drzazga sama wyjdzie.

Zobacz także:

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas