Skuteczna dieta antycellulitowa
Dzięki niewielkim zmianom w swoim jadłospisie poprawisz metabolizm. To szansa na to, by pozbyć się pomarańczowej skórki.
Z cellulitem zmaga się dziś większość kobiet, i to niezależnie od wieku, wykonywanego zajęcia, aktywności fizycznej czy liczby kilogramów. Do niedawna pomarańczowa skórka uważana była jedynie za defekt kosmetyczny, ale obecnie już wiadomo, że jest to choroba tkanki tłuszczowej spowodowana m.in. zaburzeniami metabolizmu. Na szczęście z tym schorzeniem możesz skutecznie walczyć. Nasz dietetyk podpowiada, jakie zmiany żywieniowe wprowadzić w diecie, by jak najszybciej pozbyć się cellulitu.
Ważne zasady!
Pij min. 2 litry płynów dziennie: wody mineralnej, zielonej i białej herbaty, soku cytrynowego, szałwii i rumianku.
Jedz warzywa bogate w potas (np. pomidory, ziemniaki, botwinę) - pomaga on usunąć nadmiar wody z organizmu.
Często jedz cebulę i czosnek - zawarte w nich składniki przyspieszają spalanie tłuszczu i usuwanie go z organizmu.
Co powinnaś jeść
Warzywa i owoce bogate w wit. C, np. paprykę, owoce cytrusowe - witamina ta uszczelnia naczynia krwionośne oraz bierze udział w odbudowie kolagenu odpowiedzialnego za jędrność skóry.
Węglowodany złożone i nieprzetworzone, np.: brązowy ryż, kasze, ciemne pieczywo z ziarnami zbóż, makaron razowy - zawarty w nich błonnik reguluje perystaltykę jelit oraz usuwa toksyny.
Ryby, chudą cielęcinę, drób, a także orzechy i oleje roślinne - są one bogate w kwasy tłuszczowe, które poprawiają metabolizm, zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej i przyspieszają jej spalanie.
Tego unikaj
Fast foodów i produktów przetworzonych - powodują problemy z krążeniem i zatrzymanie toksyn w komórkach.
Słodyczy, cukru, białego pieczywa, spowalniają przemianę materii i przyspieszają odkładanie się tłuszczu.
Kawy i soli sprzyjają zatrzymywaniu płynów w organizmie, co spowalnia wydalanie toksyn z organizmu.
Przykładowe posiłki
Śniadania
Kubek jogurtu z 3 łyżkami otrąb pszennych, cząstkami 1 pomarańczy i plastrem świeżego ananasa; zielona herbata.
Kanapka z chleba razowego z plastrem wędzonego łososia, pomidorem i sałatą; szklanka zielonej herbaty.
Kubek maślanki z połową szklanki truskawek (mogą być mrożone); herbata z melisy lub świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy bez dodatku cukru.
Drugie śniadania
Sałatka z selera naciowego, korzeniowego, tuńczyka w sosie własnym (lub drobiu), z kukurydzą, pestkami słonecznika; kromka chleba graham; sok grejpfrutowy.
Kanapka z pumpernikla z plasterkiem sera żółtego, 1 pomidor i pół papryki; grejpfrut; woda mineralna.
Małe opakowanie jogurtu naturalnego bez dodatku cukru, 2 mandarynki; biała lub zielona herbata.
Obiady
Pierś kurczaka duszona z cebulą, czosnkiem i ziołami; 4 łyżki kaszy gryczanej; sałatka z kapusty pekińskiej i mandarynki; herbata zielona.
Talerz zupy jarzynowej z botwinką, posypanej dużą ilością świeżych ziół; herbata biała lub zielona.
Ryba morska pieczona w folii; surówka z pora oraz jabłka; 4 łyżki brązowego ryżu; napar z rumianku.
Kolacje
Talerz zupy selerowo-cebulowej z jogurtem, dużą ilością natki pietruszki lub innymi świeżymi ziołami; herbata malinowa.
Sałatka z połowy ananasa z garścią kiełków soi, 2 łyżkami orzechów i małym opakowaniem jogurtu naturalnego; szklanka wody mineralnej z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny.
Kanapka z chleba pełnoziarnistego z serem tofu i ogórkiem; napar z szałwii.
Konsultacja dietetyczna Katarzyna Okręglicka, dietetyczka, doktorantka SGGW
Tina