Skuteczne kuracje na wirusowe zapalenie stawów
Pojawia się nagle i może powodować dotkliwe bóle i obrzęki stawów. Na szczęście są sposoby na złagodzenie tego stanu.
Za wirusowe zapalenie stawów mogą odpowiadać różne wirusy od różyczki po zapalenie wątroby typu B lub C. Bólom, sztywności, obrzękom i zaczerwienieniu stawów mogą towarzyszyć również inne objawy, np. różyczka – powoduje czerwoną wysypkę i gorączkę, wirus zapalenia wątroby – wywołuje bóle głowy, nudności, bóle mięśniowe. Rozpoznanie choroby ułatwia badanie USG, tomografia komputerowa albo scyntygrafia. Niestety, nie ma leku na to schorzenie. Organizm musi poradzić sobie sam, dlatego leczenie polega na łagodzeniu objawów zapalenia i wzmacnianiu odporności organizmu, co przyspieszy zwalczanie wirusów. W tym przypadku doskonale sprawdzą się domowe kuracje.
To włącz do diety
Codziennie pij herbatkę lub wodę imbirową
Dwu, trzy centymetrowy kawałek świeżego korzenia dodawaj do szklanki zaparzonej herbaty albo gorącej wody. Najlepiej zetrzyj go na drobnej tarce lub rozgnieć w prasce do czosnku. Możesz dodać łyżeczkę miodu i gałązkę świeżego rozmarynu, który działa przeciwzapalnie.
Codziennie jedz trzy łyżeczki oleju z wiesiołka, najlepiej wraz z posiłkami
Możesz dodawać go do sałatek, surówek kanapek, zup, sosów, a także wielu innych potraw. Co drugi dzień zjedz porcję (OK. 150 G) tłustej ryby morskiej Najlepszy jest tuńczyk, makrela, łosoś, sardynki i śledzie. Pomogą pozbyć się sztywności stawów i uciążliwego bólu.
Każdego dnia zjedz pięć, sześć orzechów laskowych, włoskich lub migdałów
Zawierają cenne kwasy omega 3. Obniżają odczyn zapalny w organizmie, a tym samym zmniejszają obrzęk i bóle stawów.
Codziennie zjedz łyżkę oleju
Najlepiej lnianego, rzepakowego, oliwy z oliwek. Podobnie jak tłuste ryby, działają przeciwzapalnie.
Codziennie zjedz jedno warzywo strączkowe
Wybieraj spośród fasoli, soi, ciecierzycy. Zawierają sporo błonnika, który jest pomocny w obniżaniu odczynu zapalnego. Ponadto zawierają zawsze potrzebne organizmowi witaminy i minerały, takie jak magnez, potas, kwas foliowy, cynk i żelazo.
Co drugi dzień zjedz małą miseczkę grubej kaszy
Najlepiej pęczaku, gryczanej lub jęczmiennej – odżywiają stawy.
Codziennie jedz dwie porcje warzyw 500-700 g.
Najlepiej kapusty, jarmużu, sałat lub marchwi. Dostarczą niezbędnych do walki z wirusami witamin.
Codziennie zjedz dwie łyżki kaparów
Możesz dodawać je do sałatek albo po prostu połknąć jak lekarstwo i popić ciepłą wodą. Działają odwadniająco, dzięki czemu oczyszczają stawy, łagodząc obrzęk.
W razie ataku bólu trzy razy dziennie pij miksturę z octu jabłkowego
Dwie łyżeczki octu wymieszaj z łyżeczką miodu i od razu wypij. Najlepiej zrób to po posiłku. Jeśli problem nawraca, pij taką miksturę stale raz dziennie, na czczo.
Pomogą zioła!
Lipa
Łyżeczkę suszu lipowego, zalej szklanką wrzątku i odstaw na 15 minut. Pij trzy razy dziennie przez trzy, cztery tygodnie. Ma doskonałe właściwości rozgrzewające i napotne, dzięki czemu oczyszcza stawy i łagodzi ich zapalenie.
Oregano lub majeranek
Łyżeczkę suszonych ziół zalej szklanką wrzątku i parz pod przykryciem przez 10 minut. Pij dwa razy dziennie.
Nasiona selera korzeniowego
Łyżeczkę nasion selera zalej wrzątkiem i parz pod przykryciem 20 minut. Pij raz dzienne na czczo. Napar działa przeciwzapalnie i moczopędnie, zmniejszając obrzęk w stawach. Są też pomocne w łagodzeniu bólu w dnie moczanowej.
Zielona herbata
Łyżeczkę liści zalej wodą o temperaturze 70ºC (odczekaj trzy, cztery minuty od zagotowania). Zaparzaj pod przykryciem przez pięć minut. Pij nawet trzy razy dziennie. Te same liście możesz zalewać wodą nawet trzy razy.
Pamiętaj!
Unikaj tzw. warzyw psiankowatych, czyli ziemniaków, pomidorów, papryki i bakłażanów do czasu ustąpienia choroby – mogą zaostrzać stan zapalny stawów.
Wystrzegaj się jedzenia produktów z konserwantami, sztucznymi barwnikami i aromatami – nasilają bóle i obrzęki stawów.
Zobacz także: