Reklama

Reklama

Słodki lekarz

Podobno ojciec medycyny, Hipokrates, zażywał miodu jako środka na długowieczność i przeżył ponad 100 lat. Słynąca zaś z niezwykłej urody królowa Kleopatra swoją gładką jak jedwab skórę zawdzięczała kąpieli w mleku z miodem.

Miód jest doceniany i dziś.

W zależności od gatunku stosuje się go na różne dolegliwości. Lipowy działa uspokajająco, pomaga zasnąć, wzmacnia odporność. Jest skuteczny przy przeziębieniach i infekcjach dróg oddechowych. Miód akacjowy lub wrzosowy łagodzi objawy nadkwaśności żołądka oraz problemy z nerkami i układem moczowym, natomiast wielokwiatowy leczy objawy alergii. Miód malinowy i gryczany zalecany jest chorym na serce, usprawnia też trawienie i wspomaga zrastanie się kości, lawendowy łagodzi objawy grypy.

Kilka sprawdzonych przepisów na miodowe kuracje:

Dla serca: 0,5 kg cebuli obierz i pokrój w plastry. Gotuj ją w 0,5 kg miodu spadziowego, aż plastry całkiem się rozpadną. Pij po łyżce stołowej 2-3 razy dziennie przed jedzeniem. Rozpuść łyżkę stołową miodu w 0,5 szklanki ostudzonej wody. Pij codziennie rano i wieczorem.

Reklama

Na kłopoty z wątrobą: pij codziennie napój zrobiony z 0,5 szklanki przegotowanej letniej wody, 2 łyżeczek miodu akacjowego i soku z połówki cytryny. Usprawnia on pracę wątroby, wspomagając jej oczyszczanie. Można go też stosować z powodzeniem przy zaburzeniach trawienia, zapaleniach żołądka i jelit oraz nadkwasocie.

Na rozgrzewkę: gdy zmarzłaś i boisz się, że się przeziębisz, przygotuj rozgrzewający napój z miodu malinowego: 50 ml starki zmieszaj z 100 ml miodu i starannie wymieszaj. Dodaj szczyptę zmielonych goździków, cynamonu i skórkę otartą z cytryny, lekko podgrzej.

Świat i ludzie 44/2010

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: miód

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy