Słoneczna witamina

Wzmacnia kości i chroni przed cukrzycą. Jak w pochmurne miesiące „zdobyć” witaminę D?

Od października do kwietnia w naszym klimacie organizm nie ma szans samodzielnie produkować witaminy D
Od października do kwietnia w naszym klimacie organizm nie ma szans samodzielnie produkować witaminy D123RF/PICSEL

Niedobory witaminy D to ignorowany problem. Tymczasem w razie urazu pomaga ona zapobiegać złamaniom kości, wzmacnia mięśnie, przyspiesza procesy regeneracyjne, a nawet zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.

Witamina D redukuje też stany zapalne i objawy chorób autoimmunologiczych. Gdy jej nam brakuje, zwiększa się prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu 2, nadciśnienie i depresję.

Od października do kwietnia w naszym klimacie organizm nie ma szans jej samodzielnie produkować.

Jak sprawdzić, czy nie masz jej za mało? Wsłuchaj się w swój organizm. Pierwsze objawy niedoboru witaminy D to utrata apetytu, bezsenność i bóle kostno-mięśniowe. Mogą też pojawić się zaburzenia widzenia, choroby przyzębia i biegunki. Poproś internistę o skierowanie na badanie krwi i oznaczenie jej poziomu. Jeśli zajdzie taka potrzeba, lekarz pomoże ci określić potrzebną dawkę suplementu.

Gdzie jej szukać?

Ryby morskie - Najlepiej pieczone lub gotowane - smażenie niszczy witaminę D. Aby uzupełnić niedobory, codziennie trzeba zjeść 100 g ryby.

Jajka - Zawierają witaminę D, ale dla pokrycia zapotrzebowania organizmu należałoby jeść około 20 sztuk na dobę!

SUuplementy - To one najskuteczniej dostarczają niezbędną dla zdrowia porcję witaminy D. Pamiętaj, żeby dawkę skonsultować z lekarzem.

SHOW 24/2016

Wysokie kozakiStyl.pl
Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas