Słoneczna witamina
Wzmacnia kości i chroni przed cukrzycą. Jak w pochmurne miesiące „zdobyć” witaminę D?
Niedobory witaminy D to ignorowany problem. Tymczasem w razie urazu pomaga ona zapobiegać złamaniom kości, wzmacnia mięśnie, przyspiesza procesy regeneracyjne, a nawet zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.
Witamina D redukuje też stany zapalne i objawy chorób autoimmunologiczych. Gdy jej nam brakuje, zwiększa się prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu 2, nadciśnienie i depresję.
Od października do kwietnia w naszym klimacie organizm nie ma szans jej samodzielnie produkować.
Jak sprawdzić, czy nie masz jej za mało? Wsłuchaj się w swój organizm. Pierwsze objawy niedoboru witaminy D to utrata apetytu, bezsenność i bóle kostno-mięśniowe. Mogą też pojawić się zaburzenia widzenia, choroby przyzębia i biegunki. Poproś internistę o skierowanie na badanie krwi i oznaczenie jej poziomu. Jeśli zajdzie taka potrzeba, lekarz pomoże ci określić potrzebną dawkę suplementu.
Gdzie jej szukać?
Ryby morskie - Najlepiej pieczone lub gotowane - smażenie niszczy witaminę D. Aby uzupełnić niedobory, codziennie trzeba zjeść 100 g ryby.
Jajka - Zawierają witaminę D, ale dla pokrycia zapotrzebowania organizmu należałoby jeść około 20 sztuk na dobę!
SUuplementy - To one najskuteczniej dostarczają niezbędną dla zdrowia porcję witaminy D. Pamiętaj, żeby dawkę skonsultować z lekarzem.
SHOW 24/2016