Śniadanie, które doda ci siły na cały dzień
Da nam siłę na cały dzień, poprawi koncentrację, a nawet odchudzi.
Szukasz pomysłu na zdrowe śniadanie? Proponujemy owsiankę, zupę mleczną, musli, crunchy lub twarożek. Dlaczego właśnie takie śniadanie warto przygotować?
Ponieważ tak skomponowany pierwszy posiłek syci, da siłę i energię na cały dzień, poprawi także pamięć i koncentrację, a nawet pomoże pozbyć się dodatkowych kilogramów. Nie ulega wątpliwości, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu doby.
Po nocnej przerwie regeneracyjnej na sen i oczyszczanie organizmu śniadanie dostarcza nową porcję energii i składników odżywczych. Dzięki temu nasz organizm sprawniej funkcjonuje w pierwszej połowie dnia.
Osoby regularnie jedzące śniadania mają niższy poziom glukozy, insuliny oraz cholesterolu we krwi. Są więc mniej narażone na cukrzycę, choroby serca i układu krążenia. Także ważą mniej niż ci, którzy unikają śniadań, wypijając o poranku tylko kawę.
Pierwszy poranny posiłek pomaga bowiem uregulować przemianę materii, wzmacnia organizm i poprawia odporność na infekcje. A skoro tak, to warto codziennie znaleźć kilkanaście minut w porannym pośpiechu, by zjeść zdrowe i smaczne śniadanie, które będzie zawierać białko, węglowodany, zdrowe tłuszcze oraz porcje witamin i składników mineralnych.
Najlepiej by było lekkie, ale sycące. Śniadanie ma dodawać sił i wzmacniać organizm. Takie warunki spełniają np. kanapki z wędliną, serem (i warzywami), omlety lub jajecznica. Jeszcze zdrowsze są jednak owsianki, crunchy, granola, musli, mleczne zupy, produkty ekspandowane i twarożki.
1. Produkty ekspandowe
Są dobrym dodatkiem do musów i koktajli owocowych. Znajdziesz je na półkach ze zdrową żywnością. Ekspandowane (preparowane) zboża: proso, pszenica, amarantus, komosa czy ryż zawierają sporo dodających energii węglowodanów złożonych (skrobi) i niewiele tuczących cukrów prostych. Mają dużo białka, błonnika i niewiele soli.
2. Musli
Masz tylko chwilę na śniadanie? Zjedz musli, które przygotujesz sobie sama. Do miski wsyp po 2-3 łyżki płatków zbożowych, otrębów, nasion słonecznika, garść niesolonych orzechów oraz suszone lub świeże owoce. Zalej ciepłym mlekiem lub jogurtem i gotowe. Miseczka domowego musli to sycące śniadanie, dobre dla uczniów i studentów. Da magnez i witaminy z grupy B poprawiające pamięć i koncentrację, złagodzi objawy depresji.
3. Crunchy
Mieszanka prażonych płatków z pełnego ziarna to dobra propozycja dla przyszłych mam. Takie chrupiące śniadanie jest źródłem wit. B1 wspomagającej funkcjonowanie układu nerwowego (przeciwdziała zmęczeniu, rozdrażnieniu) oraz kwasu foliowego (zapobiega wadom układu nerwowego płodu). Uwaga! Gotowe crunchy (kupne) ma jednak sporo cukrów prostych. Lepiej go unikać przy cukrzycy. Crunchy ma też sporo tzw. twardego błonnika (nierozpuszczalnego w wodzie), który może podrażniać ścianki jelit i nasilać dolegliwości u osób zmagających się z refluksem, wrzodami oraz chorobami wątroby.
4. Owsianka
Filiżanka płatków owsianych zalana szklanką mleka lub wody, gotowana kilka minut to dobry wybór dla osób pracujących fizycznie. Takie śniadanie zawiera sporo węglowodanów złożonych (skrobia), które po strawieniu łagodnie i stopniowo podnoszą poziom glukozy i insuliny we krwi, dostarczając energii na kilka godzin. Ale to nie wszystko. Owsianka reguluje także pracę układu pokarmowego i wspomaga trawienie, zapobiegając zaparciom.
5. Twaróg
Chude lub półtłuste twarogi z dodatkiem ziół (koperku, natki), warzyw, czosnku to sycące śniadanie dla seniorów oraz tych, którzy stosują lekkostrawną dietę i powinni unikać nadmiaru błonnika (zawartego w owsiankach, musli czy crunchy). Twarożki mają za to sporo pełnowartościowego białka, wapnia i dużo witaminy B12, która zapobiega niedokrwistości, miaż- dżycy oraz wspomaga leczenie zapalenia wątroby.
6. Zupa mleczna
Ciepłe mleko z dodatkiem makaronu, lanych klusek, kaszy manny czy płatków owsianych to idealne śniadanie dla dzieci. Dostarcza porcję pełnowartościowego białka i wapnia budują- cego kości i zęby, a oprócz tego da magnez, fosfor i potas oraz witaminy A, B12, D i E. Lekkie zupy na chudym mleku są dobrze tolerowane przez rekonwalescentów i osoby stosujące dietę lekkostrawną. Ci, którzy nie mogą pić mleka krowiego ze względu na nietolerancję laktozy lub alergię, mogą je zastąpić mlekiem ryżowym, owsianym lub sojowym albo wybierać mleko bez laktozy.