Reklama

Sok z ogórków nie tylko na zgagę

Kiszonki wracają do łask. Warto sięgnąć po przepisy i nauczyć się je robić. Budowanie odporności jest ważne, ale kiszone warzywa mają znacznie więcej zalet. Sok z ogórków może wspomóc nasze zmagania z nadwagą.

Niewłaściwy sposób odżywiania często prowadzi do otyłości. To nic innego jak stan zapalny naszego organizmu wywołany przez endotoksyny wydzielane przez błonę bakterii. Ściany jelit są idealnym miejscem stacjonowania toksycznych substancji. Ten proces można odwrócić, dostarczając do organizmu odpowiednie ilości tzw. "pożytecznych bakterii", które można znaleźć w kiszonkach.

Sok z ogórków wśród dietetyków zyskał miano "naturalnej szczotki". Co to oznacza? Kuracja sokowa z jego udziałem przyczynia się do oczyszczania organizmu. Złogi w jelitach zostają poddane poważnej próbie przetrwania. Co należy robić? Po przebudzeniu warto wypić pół szklanki wody z kiszonych ogórków.

Reklama

Doskonałym detoksem są także smoothie robione ze świeżego ogórka. Przepis jest prosty. Jeden zmiksowany ogórek, do tego pół szklanki wody i  łyżeczka alg w proszku. Całość dokładnie mieszamy. Taki napój należy pić przez miesiąc dwa razy w ciągu dnia. Co zyskamy? Promienna cera i mniejszy obwód w pasie pod warunkiem, że cała dieta będzie oparta na posiłkach przygotowywanych na bazie warzyw. 

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy