Sposób na mocne i zdrowe dziąsła

​Największym wrogiem zdrowych dziąseł jest kamień nazębny. Tworzy się z pozostałych po posiłku resztek jedzenia. Gdy kamień jest rzadko i nieregularnie usuwany, wciska się pod dziąsła powodując ich krwawienie. Dlatego codziennie trzeba pozbyć się resztek, także tych niewidocznych.

Napar z zielonej herbaty to naturalna fluoryzacja, dostarczy też polifenole działające antybakteryjnie
Napar z zielonej herbaty to naturalna fluoryzacja, dostarczy też polifenole działające antybakteryjnie123RF/PICSEL

Mamy tu wielu sprzymierzeńców: pomogą nam płukanki, mycie zębów, nitkowanie przestrzeni międzyzębowych oraz odpowiednia dieta. Co najmniej raz w roku należy usunąć kamień w gabinecie dentystycznym u higienistki, raz do roku można to zrobić bezpłatnie na NFZ.

Ważne jest odpowiednie mycie zębów, by nie ranić dziąseł. Każdy stomatolog podczas wizyty powinien poinstruować pacjenta, jak i czym należy prawidłowo szczotkować zęby. Myjąc, robimy szczoteczką ruch wymiatający od dziąseł w kierunku zębów. Pasta powinna być dostosowana do wieku i potrzeb.

Po myciu zębów nie płuczemy jamy ustnej zbyt długo i zbyt starannie. Dobrze, jeśli jej mikroskopijne ilości zostaną na zębach, działają bowiem przeciwbakteryjnie.

Ziołowa płukanka
Pół godziny przed posiłkiem przygotuj napar z 2 łyżeczek liści szałwii, mięty i kwiatu rumianku lub mieszanki ziół. Zalej je szklanką wrzątku, parz pod przykryciem 10 min. Przecedź. Naparem płucz jamę ustną.

Nitka i szczotka
Jeśli masz skłonności do krwawienia dziąseł, wybieraj miękką szczoteczkę, lepsza jest klasyczna niż elektryczna. Nitkowanie zapobiega tworzeniu się kamienia nazębnego. Warto nitkować zęby po każdym posiłku, a następnie wyszczotkować je lub wypłukać.

Jabłka
Gdy nie możesz umyć zębów, przegryź jabłko. Pamiętaj, aby przez godzinę nie używać potem pasty! Oprócz jabłka taką naturalną szczoteczką może być także surowa marchewka, która doskonale oczyszcza zęby i przestrzenie między nimi.

Ser na deser
Jeśli masz skłonności do krwawienia dziąseł, wybieraj miękką szczoteczkę, lepsza jest klasyczna niż elektryczna. Nitkowanie zapobiega tworzeniu się kamienia nazębnego. Warto nitkować zęby po każdym posiłku, a następnie wyszczotkować je lub wypłukać.

Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas