Sposoby na nadwrażliwe zęby i dziąsła
Co robić, gdy odczuwasz ból po myciu zębów, zjedzeniu lodów lub czegoś kwaśnego, albo po wypiciu ciepłej herbaty?
Pij przez słomkę. Dotyczy to głównie zimnych, gorących oraz kwaśnych napojów, np. soków cytrusowych, wody, herbaty z cytryną.
Kwaśne dania popijaj dużą ilością wody.
Nie szczotkuj zębów bezpośrednio po tym, jak zjesz lub wypijesz coś kwaśnego. Odczekaj godzinę. Zaraz po jedzeniu możesz jednak przepłukać buzię wodą.
Stosuj właściwą technikę mycia. Prowadź szczoteczkę ruchami wymiatającymi, tj. od dziąseł do korony zęba (jakbyś naciągała szczoteczką dziąsło na
ząb). Nie dociskaj szczoteczki zbyt mocno do zębów.
Używaj miękkiej szczoteczki i delikatnej pasty. Powinna być przeznaczona do nadwrażliwych zębów - na opakowaniu ma napis sensitive i powinna zawierać takie składniki, jak np. aminofluorek, związki potasu, hydroksyapatyt. Gdy używasz zwykłej pasty, musi mieć niski wskaźnik ścieralności, tzw. RDA ok. 30-40. Jeśli pasta nie ma podanego RDA, zrób test. Rozetrzyj jej odrobinę w palcach. Gdy wyczujesz drobinki, to sygnał, że RDA jest wysokie. Nie myj tą pastą.