Sposoby na świąteczne przejedzenie
Jak zapobiegać i jak leczyć skutki?
Można sobie obiecywać, że tym razem nie przesadzę z wigilijnymi i świątecznymi smakołykami. Ale najczęściej trudno się oprzeć pokusie skosztowania tradycyjnych dań. Tym bardziej, że każda gospodyni stara się zawsze zaskoczyć biesiadników nowym przepisem na kutię, karpia czy wigilijną kapustę. Gdy jednak do stołu siadają osoby starsze, cierpiące na cukrzycę, nadciśnienie, miażdżycę, wrzody - kwestia nadmiaru to niejedyny problem. Dlatego lepiej zawczasu zadbać o to, by dania nie były zbyt tłuste, ciężkostrawne, kaloryczne i podnoszące cukier. Do posiłków nie podawaj słodkich napojów gazowanych ani soków, lecz kompot z suszu lub z samych jabłek. Serwuj małe porcje, nie namawiaj do dokładek.
O tym pamiętaj przed przyjęciem
Karp to chuda ryba, ale gdy oprószysz go mąką i usmażysz na tłuszczu, stanie się kaloryczny. Zamiast mąką, natrzyj go czosnkiem, solą, pieprzem, dodaj plastry cytryny i upiecz.
Kapustę wigilijną przygotuj na 1 łyżce oleju lnianego. Jeśli dodasz do niej grzyby, ugotuj je z cebulą, ale nie smaż ich samych ani z cebulą.
Pierogi, zamiast z kapustą i grzybami, zrób ze szpinakiem, nie odsmażaj ich. Nie polewaj ich stopionym masłem, posyp ziołami.
Kutia z makiem, miodem, rodzynkami, orzechami, migdałami to rozkosz dla łasucha, ale niebezpieczeństwo dla diabetyka. Zamiast kutii, której nie można się oprzeć, podaj dietetyczny piernik z marchewką lub ciasto drożdżowe.
Zastosuj po przejedzeniu
Herbatki i napary warto podać po posiłku, ułatwiają bowiem trawienie.
Herbata imbirowa z kurkumą: kilka plasterków świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku zalej wrzątkiem, odstaw na chwilę. Dodaj szczyptę kurkumy i listki stewii (lub odrobinę miodu) oraz plasterek cytryny. Podawaj bardzo ciepły napój.
Herbatka z natki pietruszki - łyżkę siekanej natki pietruszki zalej szklanką gorącej przegotowanej wody. Odstaw na chwilę do naciągnięcia, dodaj pół łyżeczki miodu i sok z cytryny.
Napary ziołowe: 1 łyżeczkę suszonego czystka, nasion kminku lub majeranku zalej szklanką wrzątku.