Stawy. Co im szkodzi?
Coraz więcej nie tylko starszych, ale i młodszych osób narzeka na bóle i stany zapalne stawów. Pomóc może zmiana jadłospisu. Zobacz, czego unikać przy bolących stawach.
W przypadku osób chorych na reumatoidalne zapalenie stawów dolegliwości bólowe mogą zaostrzać tzw. rośliny psiankowate. Aby sprawdzić to na własnej skórze, nie ma innej metody, jak okresowe usunięcie ich z diety.
Pierwszy etap
Wyłącz z jadłospisu na trzy miesiące wszystkie niekorzystne produkty, czyli: pomidory, ziemniaki (oprócz batatów), bakłażany, paprykę (w tym papryczki chili), jagody goji, agrest, czereśnie, borówki, melon pepino, czarny i biały pieprz, sos sojowy, ziele angielskie. Ponieważ to dieta eliminacyjna, musisz dostarczyć organizmowi cennych mikroelementów pod postacią zielonych warzyw, ryb morskich, olejów roślinnych, kaszy gryczanej i jaglanej oraz produktów z mąki żytniej pełnoziarnistej.
Ponadto czytaj dokładnie etykiety produktów. Wiele z nich może zawierać ukrytą skrobię ziemniaczaną (np. proszek do pieczenia) czy pieprz cayenne.
Drugi etap
Obserwuj swój organizm i stopniowo (co siedem dni) wprowadzaj po jednym zakazanym produkcie. Zacznij od tego, którego ci najbardziej brakowało. Jeśli zauważysz, że bóle powróciły, wyłącz ten składnik na stałe ze swojej diety.
Uważaj na rośliny psiankowate
Żywność określana tym mianem (m.in. ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażany) zawiera alkaloidy wywołujące stany zapalne stawów. A ponieważ nasza wrażliwość na nie jest różna, warto je ograniczyć w diecie, by się przekonać, czy nasze samopoczucie się poprawia.
Zobacz także: