Suszone śliwki. Zdrowe czy nie?
Jeżeli wciąż zastanawiasz się, czy warto jeść suszone śliwki, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Okazuje się, że takie owoce mają mnóstwo cennych właściwości. Zobacz, dlaczego powinnaś wprowadzić je do swojej diety!
Niektóre osoby unikają suszonych owoców, bo uważają, że są bezwartościowe w przeciwieństwie do tych świeżych. To nieprawda.. Smak, wygląd i zapach śliwek ulegają sporej zmianie po wysuszeniu, jednak owoce nadal mają w sobie mnóstwo cennych właściwości. Zawierają błonnik, dzięki czemu są bardzo sycące. Z tego powodu zaleca się je osobom na diecie.
Trzeba pamiętać, że nie należy przesadzać z ilością zjadanych suszonych śliwek, bo są one bardziej kaloryczne niż świeże owoce, ale kilka sztuk na pewno nam nie zaszkodzi. Jedna suszona śliwka to około 20 kcal, więc stosunkowo niewiele.
Suszone śliwki są skarbnicą witamin, m.in. witaminy K i C, więc nie tylko pomagają nam zachować odporność, ale również zdrowe kości. Koniecznie powinny więc po nie sięgać kobiety po menopauzie, którym grozi osteoporoza.
Owoce wspomagają również prawidłową pracę układu trawiennego i układu krwionośnego. Poleca się je na zaparcia i problemy ze zbyt wysokim cholesterolem.
Zobacz także: