Reklama

Świeże czy suszone?

Zarówno jedne, jak i drugie nie tylko dostarczają całego bogactwa wrażeń smakowych, ale także posiadają wspaniałe wartości odżywcze.

Zaopatrywanie w energię - zwyciężają owoce suszone



Owoce suszone:
Bogate w węglowodany (od 40 do 70 proc.) stanowią antidotum w przypadku, gdy poczujemy się kompletnie "wypompowani", ponieważ dostarczają organizmowi energii, którą możemy dysponować natychmiast. Zawierają również sporo witamin, soli mineralnych i mikroelementów. I tak np. 100 g moreli suszonych dostarcza 60 mg magnezu 80 mg wapnia, podczas gdy morele świeże - zaledwie 9 mg magnezu i 16 mg wapnia.

Uważajmy jednak, by nie zjadać zbyt dużo suszonych owoców, gdyż są one bardzo kaloryczne (od 200 do 300 kcal/100 g). Warto również wiedzieć, że zawarty w suszonych owocach potas pomaga skutecznie zwalczać skurcze mięśni spowodowane wysiłkiem oraz osiągnąć wysoką sprawność umysłową podczas egzaminów.

Owoce świeże: Owoce świeże oprócz tego, że posiadają silne właściwości antyutleniające, zawierają także całe bogactwo witamin z grupy B oraz witaminy A i C. Natomiast cytrusy, kiwi, wiśnie i czereśnie stanowią doskonałe  źródło cennej witaminy C, która - jak wiadomo - jest w stanie błyskawicznie zregenerować organizm i szybko "postawić nas na nogi".

Reklama

Ponieważ każdy owoc posiada nieco inne wartości odżywcze, należy urozmaicać spożycie różnych gatunków w zależności od pór roku.

Zaleca się więc, jeśli to możliwe zjadać je wraz ze skórką, gdyż to właśnie skórka jest prawdziwą skarbnicą witamin, minerałów oraz błonnika. Ponieważ jednak większość owoców miała kontakt ze środkami chemicznymi, należy pamiętać, żeby przed zjedzeniem koniecznie dokładnie je wypłukać.

Dostarczanie wody - brawo owoce świeże!

        

Owoce suszone: Tradycyjnie suszone na słońcu lub - szybszym sposobem - w piecach przemysłowych, owoce suszone zawierają trzy razy mniej wody niż owoce świeże, ale za to zawarte w nich składniki odżywcze są bardziej skondensowane. Mogą one jednak z powrotem zostać "odświeżone" poprzez namoczenie w wodzie, alkoholu lub herbacie.

Namoczonych owoców używa się przeważnie w zimie do pieczenia ciast lub przygotowania innych deserów.

Owoce świeże: W zależności od gatunku owoce świeże mogą zawierać od 85 do 95 proc. wody, co wyjaśnia, dlaczego zawierają tak niewiele kalorii.

Gaszą pragnienie, a równocześnie są moczopędne, pozwalając zapewnić naszemu organizmowi dobre nawodnienie ogólne pod warunkiem, że będziemy je spożywać przy każdym posiłku. Dobrze wiedzieć np., że jedna pomarańcza lub jedno jabłko odpowiada zawartości pół szklanki wody.

Dowóz błonnika, soli mineralnych i węglowodanów - po równo

        

Owoce suszone: Zawierające niewielkie ilości soli mineralnych oraz węglowodany owoce suszone korzystnie wpływają na zdrowie w ten sposób, że pobudzają do pracy jelita. Najbardziej skuteczne działanie wykazują śliwki zawierające aż 16 % błonnika.

Z drugiej strony, owoce suszone aktywnie uczestniczą w produkcji niektórych neuroprzewodników, jakie pomagają regulować sen oraz zachować równowagę w całym organizmie. Należy więc jeść je regularnie, jednakże w umiarkowanych ilościach, gdyż ze względu na wysoką kaloryczność są bardzo tuczące, mogą więc spowodować znaczny przyrost wagi.

Owoce świeże: Składają się z węglowodanów, witamin, soli mineralnych, a przede wszystkim znacznej ilości włókien (celulozy, pektyn, gumy, ligniny) oraz substancji odżywczych niezbędnych do utrzymania prawidłowej równowagi żywieniowej.

Do najbardziej bogatych w błonnik należą maliny (7,5 g/ 100 g), banany (2,5 g/ 100 g) oraz truskawki, gruszki, śliwki, jabłka i pomarańcze (2 g/ 100 g). Ze względu na zawartość karotenu, flawonoidów oraz witaminy C świeże owoce jedzone regularnie zapobiegają powstawaniu chorób sercowo-naczyniowych.

Wiesława Pstrąg-Dworzańska

MWMedia
Dowiedz się więcej na temat: owoce | warzywa | suszone owoce | owoce leśne
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy