Szczęście na talerzu
To co jesz ma wpływ nie tylko na twoją sylwetkę i zdrowie, ale także na psychikę. Chcesz cieszyć się życiem i nie dać się chandrze? Przejdź na dietę szczęścia.
Do witamin z tej grupy zaliczana jest również cholina, która poprawia koncentrację i zmniejsza nadpobudliwość nerwową. Jej naturalnym źródłem są: warzywa liściaste, kiełki pszenicy, drożdże, żółtko jaj, wątroba i soja. D
Kwasy omega 3. Okazuje się, że ich odpowiednia ilość w organizmie może regulować nastrój, chronić przed rozwojem depresji i zmniejszać agresję towarzyszącą stanom stresowym. Te cenne kwasy znajdziemy przede wszystkim w olejach roślinnych i morskich rybach. Sięgajmy głównie po olej lniany, rzepakowy, sojowy i tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, śledź czy halibut.
Magnez. Uzupełnianie diety tym pierwiastkiem łagodzi objawy zmęczenia, rozdrażnienia, zaburzeń snu, poprawia ogólną wydolność fizyczną i psychiczną. Naturalnym jego źródłem są m.in. banany, warzywa liściaste, orzechy, pieczywo pełnoziarniste, kasze gruboziarniste, migdały, kakao, czekolada i mięso.
Nasza rada: Jeżeli chcemy zachować dobry nastrój nasza dieta powinna być urozmaicona. W codziennym menu powinny się znaleźć pełnoziarniste produkty zbożowe, mięso lub ryby, warzywa, owoce, produkty mleczne i oleje roślinne w odpowiednich proporcjach.