Sześć sposobów na to, aby wzmocnić wątrobę
Wątroba codziennie narażona jest na czynniki, które mogą ją nadwerężyć. Sprawdź, jak wzmocnić ten organ w sposób naturalny, bez sięgania po leki.
1. Nordic walking
To sport dla ludzi w każdym wieku. Aby go uprawiać, wystarczą tylko wygodne buty i kijki. Co ciekawe, nordic walking angażuje do pracy aż 90 procent mięśni. Więcej niż bieganie! Dzięki niemu schudniesz i zmniejszysz obwód w pasie. Tym samym zapobiegniesz otyłości brzusznej, która niejednokrotnie wywołuje niealkoholowe stłuszczenie wątroby - chorobę cywilizacyjną naszych czasów. Wskazane jest uprawić nordic walking przez godzinę, 2-3 razy w tygodniu.
2. Dziurawiec
Ziółko, uznawane przez Słowian za święte, skutecznie wspomaga funkcjonowanie wątroby i całego układu pokarmowego. Wystarczy łyżkę suszonego dziurawca wsypać do szklanki, zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Powinno się pić 1/2 szklanki, 2-3 razy dziennie po jedzeniu - działa wówczas rozkurczowo lub przed posiłkiem - pobudzi wydzielanie soków trawiennych.
3. Drób
Jeśli nie chcesz mieć problemów z wątrobą, jedz tylko białe chude mięso, najlepiej pieczone w rękawie bądź gotowane na parze. Zawiera żelazo, witaminy z grupy B i cenne kwasy omega-3. Jest dobrze trawione i nie powoduje odkładania się złogów cholesterolu w wątrobie. Oczywiście, wskazany jest drób ekologiczny, karmiony w sposób tradycyjny. Jednak według nowej piramidy żywienia nawet ten najlepszej jakości należy jeść zaledwie 1-2 razy w tygodniu. Powinno się też ograniczyć spożycie czerwonego mięsa do 2-3 razy w miesiącu. Szkodzi bowiem wątrobie i sprzyja chorobom serca.
4. Karczoch
Swoje lecznicze działanie zawdzięcza znajdującej się w nim cynarynie. To substancja o działaniu żółciopędnym i obniżającym poziom złego cholesterolu LDL. Dlatego jeśli masz taką możliwość, zastosuj kurację oczyszczającą wątrobę - zażywaj raz dziennie przez miesiąc tabletkę z wyciągiem z karczocha.
5. Mniszek lekarski
Jest nieocenioną rośliną leczniczą. Gorzkie substancje występujące w mniszku (m.in. inulina) stymulują pracę wątroby oraz pobudzają przepływ żółci. Dzięki temu ziele działa korzystnie w zapaleniu zarówno tego narządu, jak i pęcherzyka żółciowego. Zapobiega też uszkodzeniu wątroby przez alkohol. Wystarczy dodać łyżeczkę suszonego korzenia mniszka do 1/2 litra wody i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Wywar należy przecedzić i pić po 1/2 szklanki przez cały dzień. Można go dosłodzić miodem.
6. Ostropest plamisty
Wyciąg z tej rośliny, czyli sylimaryna, efektywnie pomaga zregenerować stare i wytworzyć nowe komórki wątroby. Popularne są tabletki z ostropestem, które zażywa się po sutym, a często też zakrapianym alkoholem posiłku. Mało kto wie, że można zapobiec dolegliwościom po obfitej uczcie, jeśli łyżkę zmielonych nasion ostropestu pożuje się jak gumę na pół godziny przed spożyciem pokarmu. Profilaktycznie warto zażywać łyżeczkę drobno zmielonych ziaren co wieczór przez 2 tygodnie.