Sześć sposobów na to, by wyjść z anemii

article cover
123RF/PICSEL

Sześć sposobów na to, by wyjść z anemii

2. Kiwi Ten owoc uznawany jest za najlepsze źródło witaminy C. A ta z kolei pomaga lepiej przyswajać żelazo w organizmie i chroni przed jego szybką utratą. Badania udowodniły, że dodanie jednego kiwi do porannej porcji płatków śniadaniowych korzystnie wpływa na wchłanianie żelaza u kobiet z jego niedoborem. Co więcej, jedzenie tych owoców jest lepsze niż zażywanie suplementów z witaminą C! Należy spożywać je 1-2 razy w tygodniu. Najlepiej sięgnąć po te z upraw bio, bo nie zawierają toksycznych pestycydów.
2. Kiwi Ten owoc uznawany jest za najlepsze źródło witaminy C. A ta z kolei pomaga lepiej przyswajać żelazo w organizmie i chroni przed jego szybką utratą. Badania udowodniły, że dodanie jednego kiwi do porannej porcji płatków śniadaniowych korzystnie wpływa na wchłanianie żelaza u kobiet z jego niedoborem. Co więcej, jedzenie tych owoców jest lepsze niż zażywanie suplementów z witaminą C! Należy spożywać je 1-2 razy w tygodniu. Najlepiej sięgnąć po te z upraw bio, bo nie zawierają toksycznych pestycydów.123RF/PICSEL
1. Kozieradka Wyglądem przypomina koniczynę, a jej owocem jest długi strąk. Skrywa on nasiona, które są surowcem leczniczym. Mają w sobie m.in. witaminy (PP, H, B1) i biopierwiastki (np. fosfor, sód, żelazo, wapń), które regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu. Zwiększają też produkcję czerwonych krwinek. Dlatego warto łyżeczkę lekko utłuczonych nasion zalać szklanką wrzątku i odstawić na 20-30 minut do naciągnięcia. Napój należy przecedzić i wypić - najlepiej co 2 dzień po śniadaniu.
1. Kozieradka Wyglądem przypomina koniczynę, a jej owocem jest długi strąk. Skrywa on nasiona, które są surowcem leczniczym. Mają w sobie m.in. witaminy (PP, H, B1) i biopierwiastki (np. fosfor, sód, żelazo, wapń), które regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu. Zwiększają też produkcję czerwonych krwinek. Dlatego warto łyżeczkę lekko utłuczonych nasion zalać szklanką wrzątku i odstawić na 20-30 minut do naciągnięcia. Napój należy przecedzić i wypić - najlepiej co 2 dzień po śniadaniu.123RF/PICSEL
5. Czarny sezam Doskonale radzi sobie z likwidowaniem anemii, ponieważ jego ziarna zawierają sporą ilość żelaza. Jest również bogaty w naturalne witaminy i minerały, jak np. cynk, mangan, miedź, magnez i witaminy z grupy B. Ma znacznie więcej cennych substancji niż popularniejszy w naszej kuchni sezam biały. Jednak zanim po niego sięgniesz, mocz go w przegotowanej wodzie przez 2-4 godziny, (na 1/2 szklanki nasion przypada szklanka wody). Można posypywać nimi kanapki, sałatki, gotowane warzywa czy zupy. Bardzo dobrze komponuje się z makaronami oraz ryżem.
5. Czarny sezam Doskonale radzi sobie z likwidowaniem anemii, ponieważ jego ziarna zawierają sporą ilość żelaza. Jest również bogaty w naturalne witaminy i minerały, jak np. cynk, mangan, miedź, magnez i witaminy z grupy B. Ma znacznie więcej cennych substancji niż popularniejszy w naszej kuchni sezam biały. Jednak zanim po niego sięgniesz, mocz go w przegotowanej wodzie przez 2-4 godziny, (na 1/2 szklanki nasion przypada szklanka wody). Można posypywać nimi kanapki, sałatki, gotowane warzywa czy zupy. Bardzo dobrze komponuje się z makaronami oraz ryżem.123RF/PICSEL
4. Pokrzywa Ten chwast zawiera, m.in. sole mineralne, garbniki, witaminę K, kwasy organiczne i tłuszczowe. Dzięki tym składnikom ułatwia wchłanianie żelaza. Dlatego warto pić każdego dnia (np. po południu) herbatkę z pokrzywy: łyżeczkę suszu zalej szklanką wrzątku, odstaw na 10 minut do zaparzenia, przecedź i wypij. Możesz też stosować sok z pokrzywy (do kupienia w aptekach). Działa intensywniej i szybciej daje efekty.
4. Pokrzywa Ten chwast zawiera, m.in. sole mineralne, garbniki, witaminę K, kwasy organiczne i tłuszczowe. Dzięki tym składnikom ułatwia wchłanianie żelaza. Dlatego warto pić każdego dnia (np. po południu) herbatkę z pokrzywy: łyżeczkę suszu zalej szklanką wrzątku, odstaw na 10 minut do zaparzenia, przecedź i wypij. Możesz też stosować sok z pokrzywy (do kupienia w aptekach). Działa intensywniej i szybciej daje efekty.123RF/PICSEL
6. Krwawnik Działanie lecznicze zawdzięcza głównie olejkowi lotnemu i zawartym w nim substancjom aktywnym, m.in. azulenowi, cholinie i solom mineralnym. Dzięki nim pobudza proces tworzenia się czerwonych krwinek. Ale jednocześnie przyspiesza przemianę materii i pomaga oczyszczać krew ze szkodliwych substancji. Gdy anemia jest bardzo zaawansowana, należy pić co dzień 1-2 szklanki naparu z krwawnika. Łyżeczkę suszonego ziela zalej 250 ml wrzątku. Parzenie nie powinno trwać dłużej niż 3-5 minut. Kurację stosuje się przez 3 tygodnie. Potem trzeba zrobić tydzień przerwy i znów ją powtórzyć.
6. Krwawnik Działanie lecznicze zawdzięcza głównie olejkowi lotnemu i zawartym w nim substancjom aktywnym, m.in. azulenowi, cholinie i solom mineralnym. Dzięki nim pobudza proces tworzenia się czerwonych krwinek. Ale jednocześnie przyspiesza przemianę materii i pomaga oczyszczać krew ze szkodliwych substancji. Gdy anemia jest bardzo zaawansowana, należy pić co dzień 1-2 szklanki naparu z krwawnika. Łyżeczkę suszonego ziela zalej 250 ml wrzątku. Parzenie nie powinno trwać dłużej niż 3-5 minut. Kurację stosuje się przez 3 tygodnie. Potem trzeba zrobić tydzień przerwy i znów ją powtórzyć.123RF/PICSEL
3. Suszone daktyle Jeśli lubisz te słodkie owoce, to dajemy ci jeszcze jeden powód, aby się nimi zajadać. Są doskonałym źródłem m.in. błonnika pokarmowego, antyoksydantów, witamin z grupy B, witaminy C oraz żelaza. To idealny produkt dla wszystkich osób cierpiących na anemię. Suszone daktyle to również skarbnica cukrów prostych będących źródłem energii. Dlatego należy jeść je do południa, aby nie mieć potem problemów ze snem. Dotyczy to szczególnie osób z wysokim poziomem cukru. Nie zjadamy całej miseczki. Wystarczy co 2-3 dni spożyć 5 sztuk.
3. Suszone daktyle Jeśli lubisz te słodkie owoce, to dajemy ci jeszcze jeden powód, aby się nimi zajadać. Są doskonałym źródłem m.in. błonnika pokarmowego, antyoksydantów, witamin z grupy B, witaminy C oraz żelaza. To idealny produkt dla wszystkich osób cierpiących na anemię. Suszone daktyle to również skarbnica cukrów prostych będących źródłem energii. Dlatego należy jeść je do południa, aby nie mieć potem problemów ze snem. Dotyczy to szczególnie osób z wysokim poziomem cukru. Nie zjadamy całej miseczki. Wystarczy co 2-3 dni spożyć 5 sztuk.123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?