Sześć sposobów na uspokojenie nerwów
Okazuje się, że spokój wewnętrzny możemy uzyskać dzięki odpowiednio zbilansowanej diecie. Które produkty pozwolą nam ukoić nerwy?

123RF/PICSEL
Sześć sposobów na uspokojenie nerwów
Okazuje się, że spokój wewnętrzny możemy uzyskać dzięki odpowiednio zbilansowanej diecie. Które produkty pozwolą nam ukoić nerwy?

Woda z cytryną Oczyszcza organizm z toksyn, które mogą być przyczyną nerwowości i spadku nastroju. Codziennie rano, na czczo, wypij szklankę ciepłej wody z sokiem wyciśniętym z całej cytryny lub z innego cytrusa – wpływają one bowiem na obniżenie poziomu kortyzolu, czyli tzw. hormonu stresu. Znajduje się w nich potas, który ma ogromne znaczenie dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Do mikstury możesz dodać pół łyżki miodu – on także pomaga się wyciszyć. Napój taki jednocześnie nawadnia organizm, a to – jak udowodnili naukowcy – dodatkowo łagodzi niepokój i poirytowanie.123RF/PICSEL

Werbena Wzmacnia układ nerwowy, uspokaja i relaksuje. Łyżkę ziela zalej szklanką wrzącej wody i odstaw na kwadrans. Do napoju możesz dodać plasterek cytryny i miód. Pij dwa razy dziennie po szklance. Stosuj też olejek z werbeny. Jego zapach poprawia nastrój. Dodaj kilka kropli do kąpieli albo wymieszaj z kremem do twarzy. Będziesz czuła kojący zapach przez długi czas.123RF/PICSEL

Wapń Dzięki niemu antystresowy magnez skuteczniej zadziała. Organizm najlepiej przyswaja oba te pierwiastki razem. Musisz więc zadbać, aby w twojej diecie nie zabrakło tak ważnego składnika. Dużo jest go w maku – dwie łyżki zawierają tyle wapnia, co szklanka mleka. Bogate jego źródło stanowią jogurty, sery, tofu, koperek, sezam, migdały, ale też fasola, soja, szpinak, kapusta włoska, boćwina, jarmuż, brokuły czy płatki owsiane. Niezwykłymi owocami, które obfitują zarówno w wapń, jak i magnez, są figi – świeże oraz suszone. U nas łatwiej o te drugie, ale nie przesadzaj z ilością, bo są kaloryczne.123RF/PICSEL

Tryptofan Jedz produkty obfitujące w ten związek, ponieważ podnosi on poziom serotoniny w mózgu, czyli hormonu szczęścia. Najwięcej tryptofanu znajdziesz w mięsie z piersi indyka, kurczaka, rybach oraz roślinach strączkowych (zwłaszcza soi). Dużo jest go też w jajkach, nasionach zbóż, słonecznika i sezamu. Na kolację zjedz np. jajko, kawałek mięsa z drobiu lub rybę z gotowaną soją, fasolką albo chlebem pełnoziarnistym. Wyciszysz się przed snem, a wyspana łatwiej poradzisz sobie ze stresem.123RF/PICSEL

Magnez W związku z epidemią koronawirusa narasta lęk o zdrowie swoje i najbliższych. Warto wyciszyć się w tym trudnym okresie. Pomoże ci zwłaszcza magnez, który wzmacnia odporność na stres, poprawia jakość snu i koncentrację. Wprowadź do jadłospisu produkty bogate w ten pierwiastek, np. kaszę gryczaną (10 dag zapewnia aż 55% dziennego zapotrzebowania na ten związek). Dużo jest go także w pestkach dyni i słonecznika, orzechach, fasoli, świeżym szpinaku, bananach czy kakao.123RF/PICSEL

Chmiel i dziurawiec Obydwie rośliny działają uspokajająco. Chmiel zmniejsza nadmierną pobudliwość i nerwowość. Zawiera też nasenną lupulinę. Dziurawiec zaś ma właściwości przeciwlękowe oraz antydepresyjne – najskuteczniejsze są wyciągi z niego, choć regularnie stosowane napary również wyciszają i poprawiają nastrój. Możesz pić oba zioła na zmianę: w ciągu dnia spożywaj szklankę herbatki z dziurawca, wieczorem filiżankę naparu z chmielu.123RF/PICSEL