Szpinak? Obowiązkowo

​Porcja szpinaku dziennie dodaje energii i ma doskonały wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Przy tym można go wykorzystać do wielu różnych dań.

Osoby z anemia powinny uwzględnić szpinak w codziennej diecie. Zawiera żelazo
Osoby z anemia powinny uwzględnić szpinak w codziennej diecie. Zawiera żelazo123RF/PICSEL

Jako pierwsi docenili szpinak Persowie. Było to ok. 1400 lat temu. To im zawdzięczamy obecność tego warzywa na europejskich stołach, ale prawdziwy przełom w jego uprawie nastąpił dopiero w XIX wieku.

Wtedy to szpinak upodobali sobie amerykańscy farmerzy i wkrótce, ze względu na jego fantastyczne walory zdrowotne, zaczęto go reklamować jako źródło zdrowia i energii.

Na wiele okazji Zielone listki świetnie spisują się w przekąskach, daniach głównych, a nawet deserach. Przyrządzisz z nimi makarony, pierogi, naleśniki, tarty, ciasto francuskie i kremowe zupy.

Menu na zimno 

W wersji niemal ekspresowej ze szpinakiem warto zrobić odżywczy koktajl. Zblenduj zielone listki, 4 kiwi, awokado, garść czerwonych winogron i szklankę wody kokosowej. Równie szybko powstanie sałatka. Umyty szpinak przełóż do miski. Dołóż ugotowane na twardo, pokrojone jajka, połówki pomidorków koktajlowych i krążki czerwonej cebuli. Na końcu dorzuć kawałki wędzonej makreli.

Lekko wymieszaj i polej sosem z oliwy, musztardy oraz soku z cytryny z dodatkiem odrobiny miodu.

Menu na ciepło 

Zamrożony szpinak (ok. 500 g) wyłóż na patelnię. Wyciśnij czosnek, dodaj sól i pieprz. Duś, aż się rozmrozi. Przełóż go do miski. Wbij 2 jajka, dorzuć otręby owsiane (2 łyżki), wymieszaj i wstaw do lodówki na godzinę. Rozgrzej patelnię, wylej na nią olej i nakładaj na to porcje ciasta. Smaż placki z obu stron. Świetnie smakują same, ale możesz je podawać także z kleksem jogurtu greckiego.

Co cennego ma w sobie? 

Szpinak wspomaga pracę mózgu i narządu wzroku, zapobiega stanom zapalnym i nowotworom, usprawnia układ trawienny, pomaga również obniżyć cholesterol i wspaniale działa na serce. Zawiera niewiele kalorii, za to naładowany jest witaminami i minerałami. To bogate źródło witaminy K, A, C, B2, B6, magnezu, manganu, żelaza, wapnia, potasu i kwasu foliowego. Dostarcza również witaminy E, cynku, protein, fosforu, błonnika pokarmowego i miedzi. Dodatkowo zawiera również niacynę, selen i kwasy omega-3.

Test redakcyjny suszarki Philips z serii MoistureProtectmateriały promocyjne
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas