Te warzywa szkodzą nerkom

Ból w okolicy lędźwiowej daje o sobie znać od kilku tygodni. Nic z tym nie robimy, aż do chwili, kiedy trudno nam wstać z fotela. To nie kręgosłup. To nerki próbują pozbyć się niechcianych kryształków, zwanych kamieniami. Jak powstają? Skąd się biorą? Będziecie zaskoczeni. Wpływ na ich rozwój mają niektóre produkty spożywcze.

123RF/PICSEL

Te warzywa szkodzą nerkom

Kluczową rolę odgrywa nawadnianie organizmu. Dorosły człowiek powinien dostarczać dwa litry płynów dziennie. Często zapominamy o tych dawkach, a to najlepszy patent na wypłukiwanie niechcianych substancji z organizmu.
Nadmierne spożywanie buraków też nie wyjdzie nam na zdrowie. Jeżeli z innych względów dieta oparta o te warzywa jest konieczna, warto uzupełnić ją artykułami spożywczymi bogatymi w wapń. Tylko w ten sposób uda nam się zniwelować niepożądane skutki szczawianów.
Słyszeliście o szczawianach? Nasze nerki ich nie znoszą. To organiczne związki chemiczne. W ich skład wchodzą sole i oraz nieznaczne ilości kwasu szczawiowego. Dlaczego nerki ich nie tolerują?
Szczawiany krystalizują się i jeżeli nie napotkają na swojej drodze przeciwnika w postaci takich pierwiastków jak magnez, fluor czy cynk mogą w przychylnym środowisku Ph stawiać fundamenty pod kamicę. Wówczas dochodzi do bolesnego zatykania kanalików w nerkach.
+1
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas