Te warzywa szkodzą nerkom

article cover
123RF/PICSEL

Te warzywa szkodzą nerkom

Kluczową rolę odgrywa nawadnianie organizmu. Dorosły człowiek powinien dostarczać dwa litry płynów dziennie. Często zapominamy o tych dawkach, a to najlepszy patent na wypłukiwanie niechcianych substancji z organizmu.
Kluczową rolę odgrywa nawadnianie organizmu. Dorosły człowiek powinien dostarczać dwa litry płynów dziennie. Często zapominamy o tych dawkach, a to najlepszy patent na wypłukiwanie niechcianych substancji z organizmu.123RF/PICSEL
Nadmierne spożywanie buraków też nie wyjdzie nam na zdrowie. Jeżeli z innych względów dieta oparta o te warzywa jest konieczna, warto uzupełnić ją artykułami spożywczymi bogatymi w wapń. Tylko w ten sposób uda nam się zniwelować niepożądane skutki szczawianów.
Nadmierne spożywanie buraków też nie wyjdzie nam na zdrowie. Jeżeli z innych względów dieta oparta o te warzywa jest konieczna, warto uzupełnić ją artykułami spożywczymi bogatymi w wapń. Tylko w ten sposób uda nam się zniwelować niepożądane skutki szczawianów. 123RF/PICSEL
Słyszeliście o szczawianach? Nasze nerki ich nie znoszą. To organiczne związki chemiczne. W ich skład wchodzą sole i oraz nieznaczne ilości kwasu szczawiowego. Dlaczego nerki ich nie tolerują?
Słyszeliście o szczawianach? Nasze nerki ich nie znoszą. To organiczne związki chemiczne. W ich skład wchodzą sole i oraz nieznaczne ilości kwasu szczawiowego. Dlaczego nerki ich nie tolerują?123RF/PICSEL
Szczawiany krystalizują się i jeżeli nie napotkają na swojej drodze przeciwnika w postaci takich pierwiastków jak magnez, fluor czy cynk mogą w przychylnym środowisku Ph stawiać fundamenty pod kamicę. Wówczas dochodzi do bolesnego zatykania kanalików w nerkach.
Szczawiany krystalizują się i jeżeli nie napotkają na swojej drodze przeciwnika w postaci takich pierwiastków jak magnez, fluor czy cynk mogą w przychylnym środowisku Ph stawiać fundamenty pod kamicę. Wówczas dochodzi do bolesnego zatykania kanalików w nerkach. 123RF/PICSEL
Dlatego specjaliści zwracają uwagę, aby dokładnie przyjrzeć się temu, co jemy i wyeliminować z diety roślin, które magazynują w sobie szczawiany. Z pewnością trzeba zwrócić uwagę na szczaw i szpinak. I na tym nie koniec. Kolejne na liście są rabarbar i agrest.
Dlatego specjaliści zwracają uwagę, aby dokładnie przyjrzeć się temu, co jemy i wyeliminować z diety roślin, które magazynują w sobie szczawiany. Z pewnością trzeba zwrócić uwagę na szczaw i szpinak. I na tym nie koniec. Kolejne na liście są rabarbar i agrest. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?