To musisz wiedzieć o jajkach

 Umyte, sparzone i wysuszone skorupki zmiel i dodawaj do potraw
Umyte, sparzone i wysuszone skorupki zmiel i dodawaj do potraw123RF/PICSEL

Ile jaj można zjeść tygodniowo?

Zdaniem większości ekspertów 7 jaj w tygodniu to bezpieczna ilość dla zdrowych osób. Ale jajecznica na boczku to nie jest dobry wybór.

Co z tym cholesterolem?

Jajka (zwłaszcza te dobrej jakości, czyli ekologiczne, oznaczone cyfrą "0") zawierają sporo lecytyny, dzięki niej wchłanianie cholesterolu jest bardzo utrudnione.

Jaja przepiórcze

To najmniejsze z jajek. 3 sztuki dorównują jednemu kurzemu. Ale choć mają mniej żółtka i tłuszczu, zawierają więcej witamin i minerałów.

Na twardo

Na twardo gotuje się je tylko 3-5 minut.

Skorupki jajek

Skorupki to ratunek dla kości. Są one bogate w wapń w 90 proc. przyswajalny przez kości. Umyte, sparzone i wysuszone skorupki zmiel i dodawaj do potraw: sałatek, kasz, twarogów.

Zobacz również:

Koty są jej szczególnie bliskie. Dlatego apeluje o pomoc dla nichStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas