To musisz wiedzieć o jajkach
Ile jaj można zjeść tygodniowo?
Zdaniem większości ekspertów 7 jaj w tygodniu to bezpieczna ilość dla zdrowych osób. Ale jajecznica na boczku to nie jest dobry wybór.
Co z tym cholesterolem?
Jajka (zwłaszcza te dobrej jakości, czyli ekologiczne, oznaczone cyfrą "0") zawierają sporo lecytyny, dzięki niej wchłanianie cholesterolu jest bardzo utrudnione.
Jaja przepiórcze
To najmniejsze z jajek. 3 sztuki dorównują jednemu kurzemu. Ale choć mają mniej żółtka i tłuszczu, zawierają więcej witamin i minerałów.
Na twardo
Na twardo gotuje się je tylko 3-5 minut.
Skorupki jajek
Skorupki to ratunek dla kości. Są one bogate w wapń w 90 proc. przyswajalny przez kości. Umyte, sparzone i wysuszone skorupki zmiel i dodawaj do potraw: sałatek, kasz, twarogów.
Zobacz również: