Reklama

Traktuj trzustkę jak skarb. To ci się opłaci

Bez tego małego gruczołu przemiana materii nie jest możliwa. A on długo nie daje znać, że niedomaga.

Wydaje się niepozorna, może być nawet 15 razy mniejsza od wątroby, jednak wiele od niej zależy. Trzustka bowiem nie tylko bierze udział w trawieniu, ale także wydziela hormony, które regulują poziom cukru we krwi.

Jeśli zaniedbasz ten organ, najpierw pojawią się problemy trawienne, a będzie to dopiero wierzchołek góry lodowej. Dowiedz się więc, jak się o tę niezwykle ważną część swego ciała odpowiednio zatroszczyć.

Wspomóż regenerację

  • Dodawaj do dań cynamon i goździki, bo przyczyniają się do regeneracji trzustki. Użyj ich też do robienia pysznego naparu.
  • Dwa plastry pomarańczy, plaster cytryny, dwa goździki i szczyptę cynamonu rozgnieć, a następnie zalej naparem z 1 torebki czarnej herbaty. Pij po 3 szklanki dziennie przez miesiąc - pierwszą na czczo, 40 minut przed śniadaniem, ostatnią - co najmniej godzinę po kolacji. Uwaga: używaj cynamonu cejlońskiego (Cinnamomum verum), nie chińskiego (C. cassia). W tym ostatnim znajdują się bowiem szkodliwe kumaryny.

Flora wspiera

  • Twoimi sprzymierzeńcami będą żywe kultury bakterii probiotycznych. Znajdzieszm.in. w kiszonych warzywach, kefirze, maślance, jogurcie naturalnym.
  • Na bazie tego ostatniego możesz robić sosy, dodając do nich korzystne dla trzustki liście mięty zwyczajnej.

Ananas tylko świeży!

  • Przed każdym posiłkiem dobrze jest zjeść ok. 50 g świeżego ananasa (pół plastra).
  • Owoc ten odciąża trzustkę (a także wątrobę i nerki), bo ułatwia procesy trawienne, wspomagając przemianę materii.

Tofu zamiast mięsa

  • Idealna dieta to ta niskotłuszczowa. Unikaj zatem sosów na bazie masła i śmietany, odstaw majonez. Tłuste mięso wieprzowe zastąp drobiem, rybami oraz tofu.
  • Jedz często, lecz mało: 5-6 niewielkich posiłków dziennie. Nie przejadaj się.

Do wyboru, do koloru

  • Pij zieloną herbatę, bo reguluje wydzielanie żółci. Badania wykazują, że w ten sposób zmniejszasz ryzyko raka trzustki.
  • Gdy trzustka zaczyna szwankować, pomocny jest wywar z czarnuszki. Łyżeczkę nasion zalej dwoma szklankami wody i gotuj 15 min. Odcedź, przestudź i pij po szklance 3 razy dziennie.
  • Pij co wieczór napar z korzenia mniszka lekarskiego. A wiosną przygotuj sobie syrop: zalej 10 garści kwiatów mlecza litrem wrzątku, ugnieć łyżką, podgrzewaj na małym ogniu. Gdy zacznie wrzeć, dodaj dwie szklanki cukru i jedną cytrynę pokrojoną na plasterki. Gotuj, aż cukier się rozpuści. Odstaw na 12 godzin, przecedź, trzymaj w lodówce. Pij przez 8 tygodni 2 łyżeczki dziennie - rano na czczo i wieczorem 3 godziny po kolacji.

Tu szpinak jest górą!

  • Zaprzyjaźnij się z nim, bo to źródło roślinnego hormonu, który jest wydzielany w ludzkim organizmie i bierze udział w procesie trawienia oraz pobudza trzustkę do produkcji soku. Badania wykazują, że szpinak chroni także ten gruczoł przed rakiem.
  • Wprowadź do diety również brokuły oraz brukselkę. Ale uwaga! Jedz je na surowo, albo tylko na chwilę wrzuć do wrzątku. Gdy będziesz je gotować dłużej, stracą cenne składniki odżywcze.
  • Pamiętaj, że aby zadbać odpowiednio o trzustkę, większość potraw należy przygotowywać na parze, gotować lub piec w folii bez tłuszczu. Wtedy, kiedy możesz, dodawaj też do nich imbir, który ma silne działanie przeciwzapalne oraz kurkumę. Trzustka wprawdzie nie przepada za ostrymi przyprawami, ale kurkuma jest tu chwalebnym wyjątkiem.
  • Poza tym, że ma działanie przeciwzapalne, pobudza wydzielanie enzymów trzustkowych - często zresztą wchodzi w skład preparatów stosowanych w chorobach tego gruczołu.

Dowiedz się, jak uniknąć zapalenia!
To fakt, że trzustka nie lubi tłuszczu, ale od tej reguły są wyjątki - tłuste ryby i oliwa z oliwek. Badacze odkryli, że ich składniki łagodzą objawy ostrego zapalenia trzustki.

Natomiast czynnikami, które takie zapalenie potrafią wywołać, są m.in. alkohol i papierosy. Jeśli więc sięgasz po te używki, postaraj się z nich zrezygnować.

Reklama


Anna Strąk

Zobacz również:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama