Truskawkowa sałatka tarczą dla wielu schorzeń

Z truskawek możesz zrobić pierogi, jogurtowy koktajl, dodać je do makaronu ze śmietaną albo upiec ciasto. My proponujemy zdrowszą opcję.

123RF/PICSEL

Truskawkowa sałatka tarczą dla wielu schorzeń

Działanie

Owoce te mają dużo przeciwutleniaczy, czyli substancji zwalczających stany zapalne w organizmie. 

Zmniejszają ryzyko miażdżycy, cukrzycy 
 i nowotworów.
Przygotowanie

Fasolkę ugotuj al dente, czyli tak, żeby była lekko twarda. Po odcedzeniu i przelaniu zimną wodą pokrój na kawałki. Sałatę umyj i osusz z nadmiaru wody. 

Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój w ćwiartki. Sałatę, fasolkę i truskawki przełóż do dużej miski i posyp orzechami z nerkowca. 

Dokładnie wymieszaj składniki sosu i polej nimi sałatkę. Możesz ją jeść jako przekąskę – wtedy podaj ją  z chrupiącymi grzankami albo zaserwuj jako jarzynkę do drugiego dania.

Źródło: Rewia
Sos do sałatki: 150 g jogurtu naturalnego,  łyżeczka miodu, po szczypcie soli, pieprzu, gałki muszkatołowej i curry.
Składniki: truskawki , zielona lub żółta fasolka szparagowa, mix sałat lub ulubiony jeden rodzaj sałaty albo młode listki szpinaku, orzeszki nerkowca.
+1
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas