Truskawkowa sałatka tarczą dla wielu schorzeń

article cover
123RF/PICSEL

Truskawkowa sałatka tarczą dla wielu schorzeń

Działanie Owoce te mają dużo przeciwutleniaczy, czyli substancji zwalczających stany zapalne w organizmie. Zmniejszają ryzyko miażdżycy, cukrzycy i nowotworów.
Działanie Owoce te mają dużo przeciwutleniaczy, czyli substancji zwalczających stany zapalne w organizmie. Zmniejszają ryzyko miażdżycy, cukrzycy i nowotworów. 123RF/PICSEL
Przygotowanie Fasolkę ugotuj al dente, czyli tak, żeby była lekko twarda. Po odcedzeniu i przelaniu zimną wodą pokrój na kawałki. Sałatę umyj i osusz z nadmiaru wody. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój w ćwiartki. Sałatę, fasolkę i truskawki przełóż do dużej miski i posyp orzechami z nerkowca. Dokładnie wymieszaj składniki sosu i polej nimi sałatkę. Możesz ją jeść jako przekąskę – wtedy podaj ją z chrupiącymi grzankami albo zaserwuj jako jarzynkę do drugiego dania. Źródło: Rewia
Przygotowanie Fasolkę ugotuj al dente, czyli tak, żeby była lekko twarda. Po odcedzeniu i przelaniu zimną wodą pokrój na kawałki. Sałatę umyj i osusz z nadmiaru wody. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój w ćwiartki. Sałatę, fasolkę i truskawki przełóż do dużej miski i posyp orzechami z nerkowca. Dokładnie wymieszaj składniki sosu i polej nimi sałatkę. Możesz ją jeść jako przekąskę – wtedy podaj ją z chrupiącymi grzankami albo zaserwuj jako jarzynkę do drugiego dania. Źródło: Rewia 123RF/PICSEL
Sos do sałatki: 150 g jogurtu naturalnego, łyżeczka miodu, po szczypcie soli, pieprzu, gałki muszkatołowej i curry.
Sos do sałatki: 150 g jogurtu naturalnego, łyżeczka miodu, po szczypcie soli, pieprzu, gałki muszkatołowej i curry. 123RF/PICSEL
Składniki: truskawki , zielona lub żółta fasolka szparagowa, mix sałat lub ulubiony jeden rodzaj sałaty albo młode listki szpinaku, orzeszki nerkowca.
Składniki: truskawki , zielona lub żółta fasolka szparagowa, mix sałat lub ulubiony jeden rodzaj sałaty albo młode listki szpinaku, orzeszki nerkowca. 123RF/PICSEL
Naukowcy z USA i Wielkiej Brytanii udowodnili, że jedzenie 3 szklanek truskawek tygodniowo zmniejsza ryzyko zawału serca u kobiet nawet o 30 proc. Truskawki sprzyjają też odchudzaniu – są niskokaloryczne i zawierają witaminę C, która ułatwia spalanie tłuszczu.
Naukowcy z USA i Wielkiej Brytanii udowodnili, że jedzenie 3 szklanek truskawek tygodniowo zmniejsza ryzyko zawału serca u kobiet nawet o 30 proc. Truskawki sprzyjają też odchudzaniu – są niskokaloryczne i zawierają witaminę C, która ułatwia spalanie tłuszczu. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?