Trzy okłady z ziemniaków
Szybka i tania pomoc z kuchni.
Na ból głowy
Weź dwa ziemniaki. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Schłódź w lodówce przez ok. 30 minut. Następnie zawiń w gazę (ewentualnie odciśnij sok, jeśli się wytworzył), formując kompres i przyłóż do czoła i skroni. Trzymaj przez ok. 20-30 minut.
Na zapalenie oskrzeli
Ugotuj 0,5 kg ziemniaków w mundurkach. Zawiń w gazę lub bawełnianą ścierkę. Rozgnieć wałkiem, aby powstała cienka warstwa. Gdy ziemniaki nieco przestygną (nie powinny parzyć, możesz sprawdzić temperaturę, przykładając do policzka), przyłóż okład na klatkę piersiową i przykryj się kołdrą lub kocem. Trzymaj okład do wystygnięcia.
Na lekkie oparzenia
Kiedy poparzysz się, np. wodą lub dotykając czegoś gorącego, szybko umyj ziemniak bieżącą wodą i pokrój na plastry. Przyłóż je do oparzonego miejsca. Sok z ziemnaka ochroni przed powstawaniem bąbli i uszkodzeniem skóry.
Zobacz także: