Twój układ odpornościowy może być jak ze stali!
Obecna pora roku wcale nie musi wiązać się z ciągłym katarem i kaszlem. Wystarczy, że zamiast słodyczy, których domaga się organizm, dostarczysz mu produktów, które zapobiegają infekcjom.
Miód jako baza
Miód to twój największy sojusznik w walce o podniesienie odporności.
Do dużego słoika wlej dwie pełne szklanki miodu, dodaj dwie-trzy łyżeczki mielonej kurkumy, ok. trzy centymetry startego imbiru (lub jedną-dwie łyżeczki imbiru suszonego), 20-40 kropli propolisu (kupisz w zielarniach, cena od ok. 25 zł) oraz szczyptę świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Te składniki wymieszaj ze sobą i przechowuj w słoiku. Przyjmuj po jednej łyżeczce kilka razy dziennie.
Szałwia do picia i płukania
Szałwię pij lub używaj w innej postaci nie tylko wtedy, gdy chcesz podnieść odporność, ale także gdy już masz infekcję, bo obecna w niej witamina C i olejki eteryczne uszczelniają naczynia krwionośne i chronią przed rozwojem chorobotwórczych bakterii.
W chorobach dróg oddechowych dobrze jest pić napar lub herbatkę z szałwii. Jeżeli zaś boli cię gardło, przygotuj sobie miksturę do jego płukania. To łatwe - do szklanki ciepłego naparu z szałwii dodaj po jednej łyżeczce soli i octu jabłkowego.
Buraki nie tylko na kaszel
Syrop buraczany skutecznie uchroni cię przed przeziębieniem i przyniesie ulgę przy uporczywym, suchym kaszlu. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko jednego dużego buraka i dwóch łyżek cukru (najlepiej trzcinowego) lub miodu (może być lipowy, spadziowy lub gryczany).
Zetrzyj warzywo na tarce, włóż do garnka, następnie dodaj cukier bądź miód. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj przez około 20 minut na niewielkim ogniu. Pamiętaj, by nie dopuścić do zagotowania mikstury, bo wówczas straci ona swoje lecznicze właściwości. Gotowy syrop przelej do butelki i przechowuj go w lodówce. Pij profilaktycznie do czterech razy dziennie po jednej łyżeczce do herbaty, a przy męczącym kaszlu - nawet co godzinę.
Poncz z czystka
Dzięki dużej zawartości naturalnych przeciwutleniaczy, czystek jest jedną z najlepszych roślin na wzmocnienie odporności. Możesz go przyjmować np. w postaci tabletek, naparu, soku lub ponczu. Do jego przygotowania potrzebujesz dwóch szklanek herbaty z czystka, trzech łyżek miodu, soku z jednej cytryny i czterech pomarańczy, dwóch goździków, laski cynamonu, gwiazdki anyżu, dwóch i pół szklanki soku z czerwonych winogron albo wina. Składniki zagrzej w garnku - nie gotuj!
Zostaw poncz na dziesięć minut do naciągnięcia. Odcedź przyprawy. Możesz dodać kieliszek brązowego rumu. Pij dwa kieliszki dziennie.
Polub kiszonki!
Probiotyczne bakterie, które zawierają kiszonki i kefiry, są podstawą naszej flory jelitowej. Zasiedlają przewód pokarmowy i uniemożliwiają rozwój chorobotwórczych bakterii oraz grzybów w jelitach, przyspieszają również wytwarzanie komórek odpornościowych i przeciwciał. Włącz je więc teraz na stałe do swojej diety.
Możesz np. do szklanki soku z ogórków kiszonych dolać szklankę niezbyt gęstego kefiru. Dopraw solą, pieprzem i wsyp łyżeczkę drobno pokrojonego koperku. Wszystko dokładnie wymieszaj, wypij od razu.
Miksuj i pij
Natka pietruszki zawiera dużo witaminy C, w okresie jesienno-zimowym jest więc niezastąpiona. Spożywaj ją na surowo, zrób z niej pesto lub koktajl. By go przyrządzić, posiekaj pęczek natki pietruszki, dodaj sok z jednej wyciśniętej cytryny, dużą łyżkę miodu, odrobinę świeżego imbiru i szklankę wody - wszystko miksuj w blenderze przez kilka minut.
Wyhoduj kiełki
Kiełki są skarbnicą witamin i mikroelementów. Wytwarzają też chlorofil oraz enzymy wzmacniające organizm. Trzeba je spożywać na surowo, bo pod wpływem wysokiej temperatury tracą wartość odżywczą.
Ich uprawa jest łatwa. Wyłóż talerz wilgotną gazą, połóż na niej namoczone i wypłukane nasiona (strączkowe trzeba moczyć 12 godzin). Dopilnuj, żeby gaza była cały czas wilgotna. Po kilku dniach kiełki będą gotowe.
ANNA STRĄK