Uszczelniamy jelita
Skąd biorą się toksyny w organizmie? M.in. z jelit. Wydostają się przez mikroskopijne dziury i zatruwają nas od środka. Zespół nieszczelnego jelita dotyka coraz więcej osób. Jak można temu zaradzić? Oto pięć sposobów na uszczelnienie jelita cieńkiego.
Olejki eteryczne i domowy bulion
Olejek eteryczny z imbiru i mięty pieprzowej może łagodzić stan zapalny jelit i wspomagać ich regenerację. Pij codziennie szklankę wody, dodawaj dwie krople olejku. Albo do łyżeczki oleju kokosowego dodaj trzy krople olejku z mięty pieprzowej i wmasuj je dwa razy dziennie w brzuch.
Pożywny rosół
Pij bulion domowej roboty - znajdujące się w nim aminokwasy uszczelniają ściany jelita, a żelatyna działa na wyściółkę jelit podobnie jak klej. Komórki ścieśniają się, a odstępy między nimi maleją.
Oregano i kasze
Oregano zawiera kwas kaprylowy, który przywraca równowagę flory jelitowej: powoduje namnażanie się dobroczynnych bakterii, a niszczy te szkodliwe. Garść świeżych lub suszonych listków oregano zalej wrzątkiem. Pij szklankę dziennie co najmniej przez dwa tygodnie.
Zamiast ziemniaków i do sałatek
Jeżeli chcesz usunąć z jelit szkodliwe toksyny i zalegające w nich resztki pokarmowe, wprowadź do jadłospisu kasze. Są to produkty z dużą ilością błonnika, a jednocześnie bogate źródło mikroelementów, które wzmacniają ścianki jelit. Postaraj się jeść kasze codziennie - najlepiej te grube - np. pęczak, kasza gryczana, ponieważ są one mniej oczyszczone niż pozostałe rodzaje kasz.
Kojące banany i kiszone warzywa
Jedz banany - te egzotyczne owoce doskonale regulują skład flory bakteryjnej w jelitach. A to za sprawą inuliny - prebiotyku, który sprawi, że zwiększy się ilość dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego. Co ciekawe, jedzenie zielonych bananów jest bardziej korzystne niż tych dojrzałych. Kupne lub własnej roboty.
Postaw na kiszonki, bo są bogatym źródłem pożytecznych bakterii, których tak bardzo potrzebują nieszczelne jelita. Możesz sama kisić kapustę, ogórki, buraki, marchewkę, nawet jabłka. Pij wyciśnięte z nich soki, na przykład z buraka, aby przywrócić właściwe pH w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu jelita będą mogły pracować prawidłowo.
Nabiał kontra buraki
Unikaj mleka i serów, bo mogą powodować rozszczelnienie jelit. Wybieraj produkty sfermentowane - jogurt czy kefir z żywymi kulturami bakterii. Wyklucz z diety zboża, które zawierają gluten - przede wszystkim pszenicę. Gdy jemy dużo glutenu, jelita produkują za wiele zonuliny - białka rozpuszczającego śluzówkę.
Zatem sprawdź szczelność swoich jelit. Uświadom sobie, czy po zjedzeniu buraków lub barszczu czerwonego twój mocz zmienia zabarwienie na czerwonawe. Jeśli tak, to znaczy, że masz problem ze szczelnością jelit. To oznacza, że toksyny i resztki niestrawionego pokarmu, zamiast wędrować przez odbyt na zewnątrz, przedostają się do krwiobiegu i krążą w organizmie.
Herbaty i odwary
Pij herbatkę z lukrecji - dwie łyżki suszu jej korzenia zalej zimna wodą (dwie szklanki powinny wystarczyć). Powoli doprowadź do wrzenia, a potem pozostaw, by odwar bulgotał jeszcze przez trzy minuty. Jak przestygnie, przecedź. Podziel na trzy porcje i pij trzy razy dziennie przez dwa tygodnie.
Dobroczynne ziarna
Jedz łyżkę ziaren ostropestu dziennie - możesz je po prostu połknąć i popić wodą albo posypywać nimi kanapki czy sałatki. Ostropest jest doskonałym źródłem flawonoidów, witamin A, E, C i z grupy B oraz mikroelementów: selenu, cynku, magnezu i manganu, niezbędnych do poprawy funkcjonowania układu pokarmowego i wchłaniania substancji odżywczych przez jelita.
Zobacz także: