W nich jest źródło twego dobrego samopoczucia
Jelita często nazywane są drugim mózgiem, bo pełnią tak ważne role w organizmie. Dlatego zaopiekuj się nimi czule, dbaj o ich drożność, a cieszyć się będziesz zdrowiem i dobrym samopoczuciem.

123RF/PICSEL
W nich jest źródło twego dobrego samopoczucia
Jelita często nazywane są drugim mózgiem, bo pełnią tak ważne role w organizmie. Dlatego zaopiekuj się nimi czule, dbaj o ich drożność, a cieszyć się będziesz zdrowiem i dobrym samopoczuciem.

Kefir, dobry nabiał Dostarcza korzystnych dla zdrowia bakterii probiotycznych, czyli podobnych do tych, które bytują w jelitach. A warto, by było ich tam jak najwięcej, bo wypierają patogeny, m.in. grzyby. W przeciwieństwie do mleka jest lekkostrawny i nie powoduje sensacji żołądkowych. Pij go na śniadanie i dodawaj do potraw zamiast śmietany, np. do mizerii czy sałaty. Oczyścisz szybko jelita, dodając do 1/2 szklanki kefiru łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego.123RF/PICSEL

Cudowna babka Zarówno babka lancetowata, jak i babka płesznik działa zbawiennie na jelita. Łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego u większości chorych, reguluje perystaltykę jelit. Jest bezpieczna do ciężarnych, dzieci i osób starszych. Likwiduje zaparcia, ale też pomaga w biegunkach, wchłaniając nadmiar wody z jelit i zwiększając masę stolca. Dzięki niej skurcze jelit stają się mniej bolesne. Ogranicza wchłanianie tłuszczów, zapobiega skokom insuliny, obniża poziom cukru - wskazana na cukrzycę i... odchudzanie! Mielone nasiona babki płesznik można stosować jako zagęstnik do zup. Dodawaj je do owsianki, koktajli, jogurtów, deserów, wypieków. 123RF/PICSEL

Mlecz leczy! Rosnący na łąkach i w ogrodach mniszek lekarski, czyli zwykły mlecz, to bogactwo składników wpływających na poprawę trawienia. Skutecznie pobudza do pracy jelita, żołądek i wątrobę. Korzeń mniszka lekarskiego jest naturalnym probiotykiem. Inulina w nim zawarta sprzyja namnażaniu pożytecznej flory bakteryjnej w jelicie grubym. Z kolei kwiaty i liście pobudzają przemianę materii, pomagając wymieść złogi i toksyny. Herbatkę z mniszka dostaniesz w aptece lub w zielarni. Pij dwa razy dziennie, rano i wieczorem.123RF/PICSEL

Ogórek pełen zalet Kiszone ogórki są naturalnymi probiotykami, przywracającymi równowagę w mikroflorze jelitowej. Przyczyniają się do rozwoju dobroczynnych bakterii i do zmniejszenia ilości tych patogennych. Łagodzą przebieg biegunek, zmniejszając ryzyko ich wystąpienia przy antybiotykoterapii. Pomagają przyswajać substancje odżywcze z pożywienia, łagodząc objawy nietolerancji pokarmowych. Działają na jelita uspokajająco. Co więcej, przyczyniają się do podniesienia we krwi poziomu serotoniny, tzw. hormonu szczęścia. Są więc niczym antydepresant! Najlepiej zakisić je samodzielnie. Skorzystaj z tego, że jest sezon. Julia Tanianis Źródło Twoje Imperium123RF/PICSEL

Sycąca soczewica Spośród roślin strączkowych jest najbardziej lekkostrawna. Zawiera sporo błonnika, wspomagającego trawienie. Pomocna jest w zaparciach - działa łagodnie, ale skutecznie. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, zespół jelita drażliwego czy uchyłkowatości jelit. Zawarty w niej błonnik pęcznieje w żołądku, dając na długo poczucie sytości i uspokojenia. Chroniąc przed napadami głodu, zmniejsza chęć sięgania po niezdrowe przekąski pomiędzy posiłkami. Rób z niej pyszne zupy i pasztety!123RF/PICSEL

Suszone śliwki Do oczyszczania jelit ze złogów dietetycy szczególnie zalecają suszone śliwki. Zawierają wiele cennych składników mineralnych, spore ilości witamin i rekordowo dużo błonnika, który oczyszcza jelita, zmniejsza poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi. Są prebiotykiem, czyli stanowią doskonałą pożywkę dla mikroflory jelitowej. Wspomagają więc jej namnażanie się. Zjadanie 10 suszonych śliwek dziennie wyreguluje rytm wypróżnień i zapobiegnie zaparciom. Śliwki wymiatają jelita z tłuszczu, chroniąc przed chorobami i... przyspieszając odchudzanie! Możesz pogryzać je przez cały dzień między posiłkami. Ale silniej podziałają jako napój. Pokrój śliwki na połówki, wydryluj, włóż do litrowego słoja i zalej wrzątkiem. Po ostudzeniu zakręć słój i wstaw do lodówki na dobę. Po tym czasie zmiksuj całość na płynny koktajl. Pij szklankę na czczo lub do śniadania. Napój ma ograniczoną trwałość, więc zużyj go w pięć dni.123RF/PICSEL