Wakacyjne monodiety owocowe
Dzięki nim nie tylko stracisz zbędne kilogramy, ale też oczyścisz organizm z toksyn. Świetne na ciepłe dni!
Jedz tyle owoców, żeby nie czuć głodu - dieta nie narzuca ograniczeń co do ich ilości. Oprócz owoców dozwolony jest chudy nabiał, wędlina, ryby. Unikaj cukru. Dziennie zjadaj maks. 1500 kcal.
Owoce możesz jeść surowe, gotowane, pieczone i duszone.
Pij min. 2 litry płynów w ciągu dnia, niegazowanej wody mineralnej, zielonej herbaty, naparów ziołowych, np. z mięty, melisy, mniszka lekarskiego - przyspieszają trawienie i usuwają nadmiar wody.
Arbuzowa
Dieta arbuzowa jest bogata w błonnik, witaminy oraz potas. jednka ze względu na niką zawartośc kaloryczną bezpiecznie możesz ją stosować maksymalnie przez trzy dni.
Arbuz zawiera aż 92 % wody, dlatego też dobrze gasi pragnienie. Ma orzeźwiający smak, do czego przyczynia się zawartość kwasu jabłkowego i cytrynowego i słodkawy, przyjemny smak. Ma też znikomą wartość energetyczną - zaledwie 37 kalorii w 100 g. Polepsza przemianę materii, wpływa korzystnie na układ pokarmowy.
Przykładowe posiłki:
Śniadanie: Ćwiartka niewielkiego arbuza, jogurt naturalny z 3 łyżkami orzechowych muesli.
II śniadanie: Chudy twarożek, dwa kawałki arbuza
Obiad: Ćwiartka arbuza pokrojonego w kostkę na miksie sałat z 10 dag wędzonej chudej ryby, skropione sokiem z cytryny.
Podwieczorek: koktajl z arbuza i zielonego ogórka z cytryną
Kolacja: Arbuz z 3 plastrami chudej szynki
Wiśniowo-czereśniowa
Czereśnie i wiśnie mają niewiele kalorii: 50-60 w 100 g. Zawierają też substancje przyspieszające przemianę materii i wspomagające pracę jelit. Ważne! Odchudzające działanie ma też odwar z ogonków czereśni. Łyżeczkę szypułek zalej 1 szkl. wody i gotuj 20 min na małym ogniu. Pij 3 razy dziennie.
Przykładowe posiłki:
Śniadanie: Porcja czereśni i wiśni, kromka chrupkiego pieczywa z plasterkiem wędliny drobiowej.
II śniadanie: Porcja czereśni i wiśni, kefir.
Obiad: Porcja czereśni i wiśni, 10 dag gotowanej ryby polanej sokiem z cytryny, garść sałaty z oliwą.
Podwieczorek: Koktajl z owoców i zsiadłego mleka lub maślanki.
Kolacja: Naturalny jogurt odtłuszczony z porcją czereśni i wiśni.
Jabłkowa
Dietę możesz utrzymywać maksymalnie tydzień. Podstawę każdego dania muszą stanowić jabłka.
Owoce te odchudzają, ponieważ zawierają bardzo dużo błonnika, który wspomaga trawienie. Jabłka szybko zapewniają uczucie sytości i przede wszystkim są niskokaloryczne: 50 kcal w 100 g. Odchudzające działanie ma też ocet jabłkowy. 2 łyżki octu rozcieńcz w 1 szkl. ciepłej przegotowanej wody i pij 3 razy dziennie: po przebudzeniu, przed obiadem oraz wieczorem, przed snem.
Przykładowe posiłki:
Śniadanie: Mus z 2 jabłek, jogurt naturalny, 2-3 plastry chudej wędliny.
II śniadanie: Jabłko z kefirem i cynamonem.
Obiad: Pierś drobiowa skropiona oliwą i zapieczona z jabłkiem.
Podwieczorek: Kompot z owoców.
Kolacja: Jabłka zapiekane z ryżem lub kaszą jaglaną.
Z owoców jagodowych
Dietę możesz stosować nie dłużej niż 5 dni. Codziennie jedz co najmniej 2 kg mieszanych owoców.
Truskawki, poziomki, maliny, porzeczki, borówki amerykańskie, jeżyny, czarne jagody są niskokaloryczne, (np. 10 dag truskawek to zaledwie 28 kalorii!). Owoce jagodowe zawierają mnóstwo witaminy C, która przyspiesza spalanie tłuszczu, oraz potasu wspomagającego usuwanie toksyn. Pektyny znajdujące się w tych owocach poprawiają przemianę materii i obniżają poziom złego cholesterolu. Owoce jagodowe zawierają też drobne pestki, które poprawiają trawienie i pomagają zwalczyć zaparcia.
Przykładowe posiłki:
Śniadanie: 2 łyżki muesli z dodatkiem owoców, jogurt naturalny.
II śniadanie: Owoce jagodowe z maślanką.
Obiad: Zapiekanka z ryżu i owoców, posypana cynamonem.
Podwieczorek: Kisiel z owoców, bez cukru.
Kolacja: Owoce, kromka chleba chrupkiego z wędliną drobiową.