Warzywa bogate w żelazo

article cover
123RF/PICSEL

Warzywa bogate w żelazo

Pietruszka Pietruszka to bogate źródło wielu witamin i minerałów, w tym żelaza (6mg/100g). Ponadto doskonale oczyszcza organizm, podnosi odporność oraz wpływa na poprawę wyglądu skóry i włosów. Udowodniono, że spożywanie korzenia pietruszki pozytywnie wpływa na zdrowie, a co więcej, wspomaga leczenie różnych dolegliwości, takich jak zaburzenia trawienia, obrzęki czy nawet kamicę moczową.
Pietruszka Pietruszka to bogate źródło wielu witamin i minerałów, w tym żelaza (6mg/100g). Ponadto doskonale oczyszcza organizm, podnosi odporność oraz wpływa na poprawę wyglądu skóry i włosów. Udowodniono, że spożywanie korzenia pietruszki pozytywnie wpływa na zdrowie, a co więcej, wspomaga leczenie różnych dolegliwości, takich jak zaburzenia trawienia, obrzęki czy nawet kamicę moczową. 123RF/PICSEL
Bób Choć sezon na bób trwa latem, to warto przypomnieć o tej witaminowej i odżywczej bombie. Zawiera dużo białka, dlatego jest idealną alternatywą dla osób unikających mięsa w diecie. Polecany jest również kobietom w ciąży, ponieważ jest źródłem kwasu foliowego. Skutecznie wspiera leczenie chorób krążenia, a przede wszystkim charakteryzuje się dużą zawartością żelaza.
Bób Choć sezon na bób trwa latem, to warto przypomnieć o tej witaminowej i odżywczej bombie. Zawiera dużo białka, dlatego jest idealną alternatywą dla osób unikających mięsa w diecie. Polecany jest również kobietom w ciąży, ponieważ jest źródłem kwasu foliowego. Skutecznie wspiera leczenie chorób krążenia, a przede wszystkim charakteryzuje się dużą zawartością żelaza. 123RF/PICSEL
Groszek zielony Spożywanie zielone groszku ma wiele zalet. Nie tylko dostarczamy w taki sposób organizmowi sporych ilości żelaza, ale również zmniejszamy poziom złego cholesterolu, chronimy serce przed zawałem i poprawiamy wzrok. Groszek można jeść po uprzednim poddaniu go obróbce termicznej lub na surowo. Świeże warzywo ma zdecydowanie więcej składników odżywczych!
Groszek zielony Spożywanie zielone groszku ma wiele zalet. Nie tylko dostarczamy w taki sposób organizmowi sporych ilości żelaza, ale również zmniejszamy poziom złego cholesterolu, chronimy serce przed zawałem i poprawiamy wzrok. Groszek można jeść po uprzednim poddaniu go obróbce termicznej lub na surowo. Świeże warzywo ma zdecydowanie więcej składników odżywczych! 123RF/PICSEL
Burak Burak to nieodzowny składnik diety Polaków. Czemu zawdzięcza tę popularność? Głównie swoim niezwykłym właściwościom. Spożywanie buraków pomaga uzupełnić spore braki żelaza, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza zgagę i co ciekawe przyśpiesza leczenie przeziębienia!
Burak Burak to nieodzowny składnik diety Polaków. Czemu zawdzięcza tę popularność? Głównie swoim niezwykłym właściwościom. Spożywanie buraków pomaga uzupełnić spore braki żelaza, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza zgagę i co ciekawe przyśpiesza leczenie przeziębienia! 123RF/PICSEL
Ziemniak Ziemniaki przez lata uchodziły za tuczący dodatek do obiadu. Okazuje się, że te popularne w Polsce bulwy to skarbnica substancji odżywczych i mineralnych. 100 gramów zwykłego ziemniaka pokrywa 12 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo. Poza tym są źródłem energii, białka i węglowodanów, które są również niezbędne w diecie.
Ziemniak Ziemniaki przez lata uchodziły za tuczący dodatek do obiadu. Okazuje się, że te popularne w Polsce bulwy to skarbnica substancji odżywczych i mineralnych. 100 gramów zwykłego ziemniaka pokrywa 12 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo. Poza tym są źródłem energii, białka i węglowodanów, które są również niezbędne w diecie. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?