Warzywa bogate w żelazo

Żelazo odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Bierze udział m.in. w produkcji czerwonych krwinek, czyli erytrocytów. Niedobór żelaza może być więc niebezpieczny dla zdrowia. Oto kilka warzyw, dzięki którym utrzymacie poziom tego mikroelementu w normie!

article cover
123RF/PICSEL

Warzywa bogate w żelazo

Pietruszka

Pietruszka to bogate źródło wielu witamin i minerałów, w tym żelaza (6mg/100g). Ponadto doskonale oczyszcza organizm, podnosi odporność oraz wpływa na poprawę wyglądu skóry i włosów. Udowodniono, że spożywanie korzenia pietruszki pozytywnie wpływa na zdrowie, a co więcej, wspomaga leczenie różnych dolegliwości, takich jak zaburzenia trawienia, obrzęki czy nawet kamicę moczową.
Bób

Choć sezon na bób trwa latem, to warto przypomnieć o tej witaminowej i odżywczej bombie. Zawiera dużo białka, dlatego jest idealną alternatywą dla osób unikających mięsa w diecie. Polecany jest również kobietom w ciąży, ponieważ jest źródłem kwasu foliowego. Skutecznie wspiera leczenie chorób krążenia, a przede wszystkim charakteryzuje się dużą zawartością żelaza.
Groszek zielony

Spożywanie zielone groszku ma wiele zalet. Nie tylko dostarczamy w taki sposób organizmowi sporych ilości żelaza, ale również zmniejszamy poziom złego cholesterolu, chronimy serce przed zawałem i poprawiamy wzrok. Groszek można jeść po uprzednim poddaniu go obróbce termicznej lub na surowo. Świeże warzywo ma zdecydowanie więcej składników odżywczych!
Burak

Burak to nieodzowny składnik diety Polaków. Czemu zawdzięcza tę popularność? Głównie swoim niezwykłym właściwościom. Spożywanie buraków pomaga uzupełnić spore braki żelaza, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza zgagę i co ciekawe przyśpiesza leczenie przeziębienia!
+1
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas