Wiosenne oczyszczanie wątroby
Kiełki fasoli mung nie tylko odciążą wątrobę, ale naturalnie uzupełnią niedobory tak potrzebnych nam teraz witamin (C, E, K, A i z grupy B) oraz minerałów (magnez, wapń, żelazo).
Składniki: garść - dwie, ekologicznych nasion fasoli mung (kupisz w sklepach ze zdrową żywnością), woda
Przygotowanie: Nasiona fasoli przepłucz, wsyp do słoika i zalej taką ilością wody, aby je przykryła. Odstaw na dobę. Następnie zlej wodę, przepłucz nasiona świeżą wodą i przykryj papierem kuchennym lub gazą - zabezpiecz gumką recepturką. Przepłukuj nasiona 2 razy dziennie, rano i wieczorem. Słoik trzymaj w jasnym miejscu, ale nie na słońcu. Po 3-6 dniach (zależnie od temperatury otoczenia - im cieplej, tym szybciej) kiełki będą gotowe do jedzenia.
Jedz łyżkę dziennie - dodawaj nie tylko do sałatek. Jedz z kanapką albo wrzuć do zupy. Ważne! W sklepie kupisz też gotowe do spożycia kiełki. Pamiętaj o wpisaniu ich na listę zakupów.