Wiosenne porządki, czyli jak oczyścić organizm
Zamiast wyniszczającej głodówki – więcej warzyw i owoców.
Diety oczyszczające mogą być zbawienne dla naszego organizmu, zwłaszcza w dobie fast-foodów, wysoko przetworzonych produktów spożywczych i posiłków spożywanych przez nas byle gdzie i byle szybko. Jednak modne drakońskie diety oczyszczające, które obiecują w krótkim czasie pozbycie się nadprogramowych kilogramów, nadmiaru wody oraz odtrucie organizmu w 2 dni można włożyć między bajki. Dietami oczyszczającymi nazywane są np. głodówki lub mono-diety (tylko jabłka, tylko kapusta, tylko białko), ale ze zdrowym oczyszczaniem nie mają nic wspólnego. Lekarze przed nimi przestrzegają, bo mogą wyrządzić krzywdę i doprowadzić nas na skraj wyczerpania. Niebezpieczne są także diety "wspomagane" lewatywami.
Przy wielu przewlekłych schorzeniach (takich jak cukrzyca, dna moczanowa, nadciśnienie, problemy z nerkami) żadnej diety nie można stosować bez konsultacji z lekarzem.
Jak więc bezpiecznie i zdrowo oczyścić organizm? Wprowadzając do diety odpowiednie warzywa i owoce, pijąc 2 litry wody mineralnej dziennie (to ważny element każdej diety oczyszczającej), rezygnując z jedzenia słodyczy, fast-foodów, smażonych i pieczonych dań, ograniczając tłuszcze (zwłaszcza zwierzęce), rezygnując z palenia papierosów, alkoholu, napojów gazowanych raz na zawsze lub chociaż na czas stosowania diety.
Burak słynie ze swoich właściwości oczyszczających. Swą moc zawdzięcza barwnikom, dzięki którym warzywo ma tak intensywny kolor. To one m.in. neutralizują różne toksyny. Buraki najlepiej jeść surowe lub kiszone - wysoka temperatura niszczy większość ich cennych składników.
Jabłko dostarczy błonnika w postaci pektyn, które wiążą toksyny i ułatwiają wydalenie ich z organizmu, przyspieszają też przemianę materii. Jedzone regularnie obniżają również poziom złego cholesterolu.
Sok z cytryny warto pić zaraz po przebudzeniu na czczo, rozcieńczony przegotowaną wodą. Dostarczy wit. C, oczyści jelita i drogi żółciowe ze złogów, wyreguluje przemianę materii. Nie zaleca się picia nierozcieńczonego soku z cytryny.
Kapusta: Związki siarki zawarte w kapuście (także cebuli i czosnku) pozwolą pozbyć się toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Pałeczki kwasu mlekowego obecne w kiszonej kapuście sprzyjają dobrym bakteriom flory jelitowej.
Pokrzywa zapobiega zatrzymaniu wody, słynie z właściwości oczyszczających organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, złogów kwasu moczowego.
Zielona herbata: Polifenole i antyoksydanty, których bogatym źródłem jest zielona herbata, neutralizują toksyczne substancje i wolne rodniki, ułatwiają usuwanie ich z organizmu.