Reklama

Wiśnie: Owoce dobre dla sercowców

Wiśnia nazywana jest owocem pierwotnym i uprawiana nieprzerwanie od ponad 2 tys. lat. Obok walorów smakowych ma szereg właściwości odżywczych i leczniczych, które skrzętnie wykorzystywała medycyna ludowa. Docenia je również dzisiejsza fitoterapia. Owoce i sok z wiśni usprawniają metabolizm i wzmacniają serce. Czym jeszcze ten wyjątkowy owoc zapracował sobie na uznanie?

Antyoksydanty w wiśniach

Na to, co nasi praprzodkowie intuicyjnie docenili w wiśniach, mamy teraz potwierdzenie w szeregu publikacji naukowych. Wśród licznych wiśniowych atutów na pierwsze miejsce zasługują antocyjany, czyli związki o właściwościach antyoksydacyjnych. Wiśnie są dobrym wyborem, gdy chcemy wesprzeć organizm w walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi i wolnymi rodnikami. Pomagają uszczelnić system immunologiczny, ograniczają stany zapalne i przedwczesne starzenie komórek.

Wiśnie hamują też rozwój wielu chorób przewlekłych, takich jak: cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie czy nowotwory. Wiśnie to doskonały sposób na poprawę witalności i sprawności organizmu. Zarówno fizycznej, jak i psychicznej.

Reklama

Wiśnie dla oczu

Wspomniane antocyjany maja też niebagatelne zasługi dla ochrony narządu wzroku. Wpływają korzystnie na elastyczność i przepuszczalność naczyń włosowatych, szczególnie tych w tęczówce oka. Antocyjany przyspieszają regenerację barwnika wzrokowego i poprawiają ostrość widzenia. Wiśnie powinny być stałym punktem w jadłospisie moli książkowych i osób spędzających długie godziny przed monitorem komputera czy telewizora, a także wyświetlaczem smartfona. 

Wiśnie: kompleks składników odżywczych

Kuszące soczystą głębią koloru owoce są prawdziwą skarbnica składników, które warunkują prawidłowy przebieg większości procesów życiowych. Wygrywają wysoką zawartością ważnego dla zdrowia krwi żelaza i kluczowej dla odporności witaminy C. Obfitują w pektyny (rodzaj błonnika) i garbniki, więc mają pozytywne oddziaływanie na procesy metaboliczne i pracę układu pokarmowego.

Wiśnie dla serca i metabolizmu

Jedząc wiśnie, obniżamy poziom złego cholesterolu i stymulujemy redukcję tkanki tłuszczowej, szczególnie tej zlokalizowanej na brzuchu. Z uwagi na zawartość kumaryn, wiśnie powinny być owocami z wyboru w diecie osób z problemami kardiologicznymi. Dotyczy to również tak poważnych sytuacji zdrowotnych jak stan po zawale, udarze czy zatorze. 

Ta sama kumaryna tonuje skrajne emocje. Działa przeciwbólowo, przeciwobrzękowo i rozkurczowo na mięśnie gładkie. Wiśnie są pomocne w stanach napięcia nerwowego, a także nerwicach przewodu pokarmowego. Kumaryna ma właściwości grzybo-, wiruso- i bakteriostatyczne. Jeśli męczą cię nawracające grzybice układu pokarmowego albo masz skłonność do pasożytów jelitowych, sięgnij po wiśnie i sok wiśniowy. To najlepsza ochrona i metoda na powrót do zdrowia. 

Ewa Koza, mamsmak.com

***

Zobacz również:

Korzyści zdrowotne i zastosowanie medyczne wiśni

Wiśnie - owoc prawie doskonały

Przepisy na przetwory z wiśniami

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: wiśnie | owoce
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy