Reklama

Reklama

Witamina K jak krzepnięcie

Nie jest tak popularna jak witamina C czy D, ale nie mniej ważna dla organizmu, a zwłaszcza dla organizmu kobiety. Jest potrzebna m.in. do wytwarzania w wątrobie protrombiny, która odgrywa ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi.

Niedobór witaminy K powoduje, że krew nie krzepnie wcale bądź krzepnie bardzo powoli. Witamina K wykazuje także właściwości przeciwbólowe, antyzapalne, a także hamuje rozwój nowotworów. Jej braki u osób dorosłych występują w przypadku schorzeń jelit i wątroby oraz w wyniku długiej antybiotykoterapii.

Gdzie znajdziesz witaminę K? 

Przede wszystkim w zielonych warzywach (brokuł, jarmuż, szpinak), a także w oleju sojowym i... truskawkach. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, że dostarczasz swojemu organizmowi wystarczającą ilość witaminy K, sięgnij po odpowiednie suplementy.

Reklama

Zobacz także: 

Show
Dowiedz się więcej na temat: witamina K

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy