Witamina K jak krzepnięcie
Nie jest tak popularna jak witamina C czy D, ale nie mniej ważna dla organizmu, a zwłaszcza dla organizmu kobiety. Jest potrzebna m.in. do wytwarzania w wątrobie protrombiny, która odgrywa ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi.
Niedobór witaminy K powoduje, że krew nie krzepnie wcale bądź krzepnie bardzo powoli. Witamina K wykazuje także właściwości przeciwbólowe, antyzapalne, a także hamuje rozwój nowotworów. Jej braki u osób dorosłych występują w przypadku schorzeń jelit i wątroby oraz w wyniku długiej antybiotykoterapii.
Gdzie znajdziesz witaminę K?
Przede wszystkim w zielonych warzywach (brokuł, jarmuż, szpinak), a także w oleju sojowym i... truskawkach. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, że dostarczasz swojemu organizmowi wystarczającą ilość witaminy K, sięgnij po odpowiednie suplementy.
Zobacz także: