Wszyscy zagrypieni? Jak możesz się uchronić?

Masz już wirusa? Kichaj, kaszl w łokieć, by uchronić innych! Najlepiej nie wychodź z domu!
Masz już wirusa? Kichaj, kaszl w łokieć, by uchronić innych! Najlepiej nie wychodź z domu!123RF/PICSEL

Moc w cebuli

  • Zrób sobie także syrop. Cebulę drobno posiekaj, przełóż do głębokiego talerza, posyp obficie cukrem, następnie przykryj płaskim talerzem i dociśnij. Po kilku godzinach cebula puści sok. Zlej go do szczelnie zamkniętego słoika, trzymaj w zaciemnionym i chłodnym miejscu. Pij minimum trzy łyżeczki syropu dziennie.

Najwięcej witaminy

  • Nie żałuj też sobie natki pietruszki - jedna łyżka zieleniny pokryje twoje dzienne zapotrzebowanie nie tylko na witaminę C, ale i A.
  • Poza dodawaniem natki do zup, spróbuj przygotować sobie pesto: zblenduj krótko doprawione solą i czarnym pieprzem dwa pęczki natki pietruszki, garść migdałów, łyżeczkę skórki otartej z cytryny, dwa ząbki czosnku. Dodaj 3-4 łyżki oliwy i ponownie wszystko miksuj przez kilka sekund. Możesz takie pesto podawać np. z makaronem, na kanapkach lub jako dodatek do sałatek.
Połącz miód z czosnkiem. Efekt powalający z nóg
Połącz miód z czosnkiem. Efekt powalający z nóg123RF/PICSEL

Miód i spółka

  • Możesz też połączyć wielkie moce miodu z nie mniejszym "mocarzem" - czosnkiem. Dziesięć ząbków obierz, przeciśnij przez praskę i przełóż do słoika z siedmioma łyżkami miodu. Składniki powinny macerować się przez tydzień w chłodnym miejscu. Aby zapobiec grypie, przyjmuj łyżeczkę na pusty żołądek. A jeśli choroba się już rozwinęła - zjadaj do pięciu łyżeczek dziennie.

Probiotyki

  • Zadbaj także o to, by w twoim porannym menu znalazł się jogurt lub kefir. Śniadanie zawierające probiotyki zmniejsza ryzyko zarażenia się grypą o 12 procent.

Woda to podstawa

  • Wskaźnikiem tego, czy twój poziom nawodnienia jest dobry, będzie kolor moczu. Jasnożółty (im jaśniejszy tym lepszy) świadczy o dobrym stanie, ciemnożółty - sygnalizuje odwodnienie.

Daj sobie cynk

  • Bogatym jego źródłem są mięsa, np. wołowina i drób, wątroba cielęca. Aby go sobie dostarczyć, jedz też kabaczki, dynie, arbuzy oraz kiełki dyni i słonecznika.
  • Jego przyswajalność poprawiają tłuszcze, np. oliwa z oliwek. Największymi wrogami cynku są zaś alkohol, cukier i produkty wzbogacone w żelazo (np. płatki zbożowe).
Storczyki na każdy parapetInteria.tv
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?