Wzmocnij odporność na wiosnę
Choć w powietrzu czuć już nową porę roku, właśnie teraz dopadają nas ogólna niemoc i infekcje. Winę za ten stan rzeczy ponosi zmienna pogoda, brak słońca oraz niedobory witaminowe po zimie.
Organizm potrzebuje co najmniej dwóch, trzech tygodni na dostosowanie się do nowych warunków pogodowych, dlatego w tym czasie trzeba mu pomóc, by zyskać energię.
Szybkie mikstury na wzmocnienie organizmu
Zrób pesto z natki pietruszki. Pęczek natki, sok z połówki cytryny, odrobina oliwy i dwa ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę zmiksuj w blenderze. Pesto przełóż do słoiczka i dodawaj do różnych potraw, np. makaronu. Codziennie możesz przygotować jego nową porcję.
Pij miód aloesowy. Roślina ta znana jest ze swoich cennych właściwości. Jeśli nie masz jej na parapecie, w każdej aptece kupisz sok z aloesu. Szklankę soku wymieszaj z dwiema szklankami miodu. Miksturę przechowuj w lodówce. Pij łyżeczkę trzy razy dziennie na godzinę przed posiłkiem. Kurację stosuj przez 20 dni. Zrób trzytygodniową przerwę i możesz ją powtórzyć.
Stosuj olej z czarnuszki. Uchodzi za cudowne remedium dla osób z osłabioną odpornością. W 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera też witaminę A i E. Nawet półgodzinny codzienny spacer może poprawić naszą odporność. Przy okazji to jeden z wielu sposobów na walkę ze stresem. Pij po łyżeczce oleju dwa razy dziennie przed posiłkiem. Pierwszą zażyj na czczo. Jeśli nie lubisz jego smaku, możesz kupić w aptece olej w kapsułkach.
Wysypiaj się
Śpij 8 godzin i naucz się relaksować. Nie wzbraniaj się też przed drzemkami w ciągu dnia - pobudzają i chronią organizm przed chorobami. Najlepiej działa 15-30 minutowy sen.
Dużo się ruszaj
Aktywność fizyczna na świeżym powietrzu dotlenia organizm i poprawia kondycję. Takie efekty daje już półgo - dzinny spacer - przy okazji rozruszasz też mięśnie i stawy.
Jedz i pij witaminy
W okresie przedwiośnia postaw na kiszonki. To źródło witaminy C i soli mineralnych. Pij koktajle z buraka, jabłka i marchwi z dodatkiem soku z cytryny, imbiru i natki pietruszki.
Dbaj o jadłospis
Jedz ząbek czosnku dziennie, cebulę, imbir, kurkumę i miód. Działają jak naturalne antybio - tyki i mają właściwości prze- ciwzapalne. Wybieraj produkty bogate w cynk: ryby, migdały.
Pij ciepłą wodę
Najlepiej zaczynaj i kończ nią dzień (możesz też dodać plaster cytryny). Ponadto szklankę cie - płej wody wypijaj co najmniej pół godziny po posiłku. W ten sposób poprawisz też metabo - lizm, krążenie i jakość snu.
Zobacz także: